Prepad neprijatelja u noćnim uslovima – spektakularni snimci vežbe specijalaca VS

0

U Vojnom kompleksu “Međa” izvedena je taktička vežba sa bojnim gađanjem padobranske čete 63. padobranske brigade. Ministar Aleksandar Vulin je rekao da je ta brigada u stanju da dejstvuje u bilo kojim vremenskim uslovima, u bilo koje doba dana ili noći.

“Zahvaljujući odluci predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića da se uđe u projekte “1500” i “1500+” mi smo danas 63. padobransku opremili najsavremenijim sredstvima kojim mogu da dejstvuju u bilo koje doba dana i noći, u kojima mogu da izvršavaju sve svoje zadatke”, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Kako je istakao Vulin, sve specijalne jedinice sveta trude se da svoje zadatke “rade onda kada ih protivnik ne očekuje, kada se neprijatelj ne nada, da rade to noću i u otežanim vremenskim uslovima”.

“Mi smo se opremili, a sada smo i obučeni da to možemo i da radimo. Pripadnici 63. padobranske brigade su u stanju da nanesu udarce neprijatelju bilo kad i bilo gde. Gde god se naredi i gde god je potrebno oni su u stanju da se tamo i nađu i da izvrše baš svaki zadatak”, poručio je ministar.

“Mi godinama iza nas nismo dovoljno ulagali u ove momke, nismo dovoljno ulagali u njihovu opremu i nismo bili u stanju da i noću dejstvujemo kao da je dan. Sada nakon svih ovih ulaganja, nakon brojnih obuka i nakon obuka koje oni rade i svakako onih koje će raditi, mi jesmo u stanju i samo ćemo biti i više u stanju da nadogradimo svoje sposobnosti i da budemo u mogućnosti da zaštitimo svoju zemlju uvek i na svakom mestu”, dodao je Vulin.

Kapetan prve klase Ivan Janković iz 63. padobranske brigade rekao je da je izvedena taktička vežba sa bojnim gađanjem po temi “padobransko diverzantski tim u izvođenju prepada na jedan od elemenata borbenog rasporeda neprijatelja.”

“Cilj ove vežbe bio je da se pripadnici timova obuče u izvršenju prepada, kao i da se komandiri obuče u upravljanju i komandovanju timom prilikom borbenih zadataka i izvršenja prepada”, rekao je kapetan prve klase Janković.

Ističe da je ovakva vežba jedan od kompleksnijih vidova obuke, naročito u noćnim uslovima i da se pripadnici 63. padobranske brigade konstanstno obučavaju za izvršenje složenih zadataka u svim meteo uslovima i uslovima za izvođenje borbenih dejstava.

Vežba je izvedena u dve faze – u prvoj je izveden prilazak objektu dejstva vertikalnim manevrom iz helikoptera, nakon čega je usledilo dejstvo na objekat i izvlačenje, dok je u drugoj fazi prilaz objektima dejstva bio vozilima, nakon čega je takođe izvedeno dejstvo i izvlačenje.

Vežbi je prisustvovao zamenik komandanta 63. padobranske brigade pukovnik Nenad Bulatović.

Izvor: rts
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.