Poslednji dan za plaćanje paušalnog poreza, prvi put rešenja samo elektronski

0
Foto: RTV

Preduzetnicima-paušalcima danas ističe rok za plaćanje poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za januar. Prvi put rešenja o utvrđenim poreskim obavezama dostavljena su im u poresko sanduče na portalu Poreske uprave. Zbog toga imaju obavezu da poseduju sopstveni elektronski sertifikat kako bi mogli da pristupe svom poreskom sandučetu. Načelnik Sektora za kontrolu Poreske uprave Dragan Agatunović kaže za RTS da je do sada 60 odsto paušalaca preuzelo rešenja.

Iako sada mogu samo da kliknu na svoj folder na portalu E- porezi i preuzmu rešenje o paušalnom porezu, koji takođe iz fotelje mogu i da plate, mnogi paušalci ovih dana svraćali su u filijale Poreske uprave da se informišu kako to funkcioniše.

Dragan Agatunović kaže za RTS da je u ovom trenutku oko 60 posto paušalaca je preuzelo rešenja sa portala Poreske uprave.

“Za preuzimanje tih rešenja je neophodan kvalifikovani sertifikat koji se može nabaviti u jednom od pet sertifikacionih tela. Podsećamo sve paušalce da danas ističe rok za plaćanje januarske rate za poreze i doprinose te je potrebno da svi preuzmu svoja rešenja sa portala, naveo je Agatunović.

Apelovao je na sve paušalce da je neophodno nabaviti sertifikat ili ovlastiti bilo koje drugo lice da preuzme sertifikat, jer, kako je napomenuo, Poreska uprava više ne donosi rešenja u papirnoj formi.

Sve informacije na sajtu Poreske uprave

Dodaje da Poreska uprava ne raspolaže podacimo o tome koliko je paušalaca preuzelo sertifikat.

“Mi samo možemo da omogućimo lako preuzimanje u elektronskom obliku, jednostavno i transparentno. U ovom trenutku na sajtu Poreske uprave postoje podaci o preuzimanju tih rešenja, video uputsvo, i sve neophodne informacije o svim izmenama i novinama koje su se desile od 1. januara ove godine”, istakao je Agatunović.

Ukoliko neko nije imao dodira sa takvim načinom kamunikacije, Agatunović savetuje da je najrealnije da omoguće druim licima da preuzmu rešenja umesto njih, da angažuje možda i knjigovođu da ih posavetuje.

“U okviru Poreske uprave postoji jedinstveno mesto ‘Vaš poreznik’ gde mogu dobiti sve informacije o novima, a na sajtu Poreske uprave postoji i broj kontakt centra gde se može dobiti odgovor putem telefona ili mejlom”, kazao je Agatunović.

Navodi da Poreska uprava intenzivno radi na uspostavljanju notifikacije, odnosno dostavljanja obaveštenja putm SMS-poruke ili mejlom, svim obveznicima da je Poreska uprava dostavila neki akt u poresko sanduče.

“I na taj način će obveznik biti obavešten. To očekujemo u narednim nedeljima da omogućimo za sve paušalce”, zaključio je Agatunović.

Izvor: rts

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.