Poslanici o izmenama Zakona o izvršenju, ali i o Povereniku

0

Skupština Srbije počela je danas novu sednicu na čijem je dnevnom redu izbor Poverenika za informacije od javnog značaja, kao i Predlog izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju koji isključuje od prinudnog izvršenja prodaju kuća i stanova za komunalne dugove do 5.000 evra, zatim sva primanja porodilja i dece, uvećava prag naplate duga sa plata i penzija i predviđa brojne druge novine.

Jedna od najvažnijih novina jeste da se jedina nepokretnost fizičkog lica ne može prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih usluga, ako je potraživanje manje od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja predloga za izvršenje.

Na dnevnom redu je i izbor Poverenika za informacije od javnog značaja, a Odbor za kulturu i informisanje je predložio Narodnoj skupštini da za novog poverenika izabere vršioca dužnosti predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Milana Marinovića. Njega je nadležnom Odboru za kulturu kandidovao poslanički klub SNS.

Pred poslanicima je i Predlog odluke o prestanku dužnosti Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Deo opozicije – Stranka moderne Srbije, Demokratska stranka, Narodna stranka, SDS podržali su zaposlenu u službi poverenika, Nevenu Ružić, za Šabićevog naslednika.

Marinović je ranije na sednici odbora naveo da je kao sudija sarađivao sa poverenikom, ali i postupao po njegovim prijavama.

Ocenio je tada da u praksi ima konfuzije, jer se nekada traži da se da previše informacija, a nekada da se ne daju ni one koji bi trebalo.

U zvaničnoj biografiji Marinovića navodi se da je on kao sudija za prekršaje i sudija Prekršajnog suda od 1998. godine kontinuirano i neposredno štitio ljudska prava, te da je kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu postupao u sudskim postupcima po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama i Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Bio je član radne grupe koja je uradila Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača, a postupao je i po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Prethodnom povereniku, Rodoljubu Šabiću, mandat je prestao 22. decembra 2018. godine, a poslanici vladajuće većine su tokom rasprave o njegovom izveštaju ocenili da se Šabić pri kraju mandata više ponašao kao političar, nego kao poverenik.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Poslanici će raspravljati i o Sporazumu između Vlade Srbije i Severne Makedonije o uspostavljanju zajedničkih kontrola na graničnom prelazu za drumski saobraćaj Preševo – Tabanovce.

Pre početka nove sednice, parlamentarci će glasati o setu zakona iz oblasti trgovine.

 Izvor: Tanjug, RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.