Poslanici o amandmanima na više zakona

0

Skupština Srbije počela je raspravu o amandmanima na više predloženih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine i izmene finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Na izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine podneto je 402 amandmana, a predloženim izmenama stvaraju se formalno-pravni uslovi za konkurisanje za dobijanje sredstava iz IPARD fonda, a u skladu sa merama zaštite životne sredine.

Kada je reč o izmenama finansijskog plana za RFZO za 2018. godinu, resorni odbor za budžet, finansije i kontrolu trošenja javnih sredstava dao je saglasnost za njegovu izmenu, a na sednici je rečeno da se prihodi, odnosno rashodi uvećavaju za 4,1 milijardu dinara.

Navedeno je da će se sredstva u iznosu od dve milijarde dinara koristiti za lečenje retkih bolesti, a ostatak za izdavanje lekova na recept, isplatu bolovanja i nabavku medicinskih pomagala.

Na dnevnom redu je i Sporazum vlada Srbije i Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode i Sporazum o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa, potvrđivanje Protokola o održivom transportu uz Okvirnu konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o očuvanju populacija slepih miševa u Evropi.

Među tačkama dnevnog reda je i utvrđivanje sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Polemika Dveri i SRS ko je prava opozicija 

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je poslanike Srpske radikalne stranke kakva su oni opozicija jer, kako kaže, ne smeju da napadaju predsednika države Aleksandra Vučića, a poslanica radikala Vjerica Radeta mu je poručila da javnost zna ko je prava opozicija i da za opoziciono delovanje “nije dovoljno reći samo da je neko lopov”.

“Lako je da napadate Boška Obradovića. Ćutite Radeta verno služeći (Vojislavu) Šešelju i Vučiću. Licemerno je napadati opoziciju”, rekao je Obradović koji je polemisao najpre sa naprednjacima, tvrdeći da će skupština da usvoji zakon koji liberalizuje tržište za uvoz GMO.

“Prilično je neverovatno zašto predstavnici ove grupacije ‘savez za s kolca i konopca’, tako bi im najbolje izgleda ime odgovaralo, svoje frustracije leče pominjući SRS tamo gde nema razloga za to”, rekla je Radeta.

Ona je dodala da “javnost zna da je SRS najozbiljnija opozicija, da se vrlo ozbiljno suprostavlja predlozima Vlade Srbije”.

“Jedino smo mi tražili da premijerka razreši pet ministara. Kada neko ne zna da se ponaša ljudski, kada iz nekog progovori ‘ljotićevština’, on je zaslepljen i misli da je dovoljno samo reći da je neko lopov i kriminalac”, odgovorila je Radeta.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović se uključio u raspravu rekavši da je javnost mogla da čuje kako “koordinator” (Saveza za Srbiju Boško Obradović) shvata političko delovanje i šta za njega predstavlja pojam opozicije.

“Kaže (Obradović) morate da spominjete Vučića, njegovog brata, da mu razapinjete na krst decu, oca, majku, porodicu, onda ste prava opozicija. Time dokazujete opoziciono delovanje. To je bruka i sramota. Ne znam da li se kolege sa druge strane, evropejci slažu sa takvom definicijom politike i opozicije”, rekao je Martinović.

Izvor: tanjug, rts
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.