POJEFTINILI DIZEL I BENZIN Gorivo u Srbiji neće biti jeftinije od vode, evo i zašto

0

Pad cene goriva na pumpama će se nastaviti i narednih dana, ali se neće dogoditi da gorivo u Srbiji bude jeftinije od litra vode, kakav je slučaj u Kanadi. – Udeo državnih zahvatanja u ceni goriva porastao uprkos drastičnom padu cene sirove nafte.

Otkada je počela pandemija virusa korona, benzin je u Kanadi jeftiniji od litra vode. A u Srbiji? Cene goriva kod nas, kao i na svakom drugom tržištu, menjaju se zbog promene troškova i tržišne konkurencije, piše Politika.

Budući da 85 odsto goriva koje se potroši u našoj zemlji potiče od prerade nafte ili je direktno uvezeno kao gotov derivat, nemoguće je našu zemlju izolovati od promena na regionalnim i globalnim tržištima, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

“To je deo troškova na koji niko iz Srbije nema uticaja. Na drugi deo država može da utiče kao na stvaranje uslova poslovanja koji bi unapredili i podstakli tržišnu konkurenciju, koja je ključna za brze promene kada cene sirove nafte na svetskom tržištu padaju”, kaže on.

Od 20. januara do 13. aprila litar benzina u Srbiji jeftiniji je za 17,5 dinara, evrodizela za 22,40 i auto-gasa TNG za 9,90 dinara. Istovremeno je barel nafte s 69 dolara, koliko je koštao 6. januara, pao na 31,74 dolara 13. aprila. Pri tome ne treba prevideti činjenicu da je 31. marta barel bio još jeftiniji – 22,74 dolara.

Pad cene sirove nafte vrlo malo utiče na nivo državnih zahvatanja, pa su ovi nameti sada još veći u maloprodajnoj ceni nego što su bili.

Pri kompanijskoj ceni od 64,10 dinara za litar dizela, 85,25 dinara po litru jesu fiskalne stavke ili 57 odsto od cene.

“Hipotetički, sve da nam neko pokloni sirovu naftu za nula dolara, a da mi moramo da je dovezemo iz Crnog mora do Krka, pa odatle do rafinerije u Pančevu, a potom i da je preradimo, platimo državne dažbine i pustimo gorivo u prodaju na pumpe, litar benzina i dizela ne bi mogao da bude jeftiniji od 100 dinara”, objašnjava Mićović i napominje da je na početku ovog lanca nafta bila besplatna.

Kada se porede cene u drugim zemljama, treba imati u vidu da se uslovi poslovanja razlikuju, pa samim tim i troškovi proizvodnje i dostupnost goriva, kao i politika akcionog oporezivanja.

“To prilično radikalno može da utiče na cenu u maloprodaji”, ističe Mićović i dodaje da nije jednostavno uporediti uslove poslovanja po zemljama.

Maksimalna razlika u kompanijskoj ceni ide do 179 evra na 1.000 litara dizela, dok je razlika između najvećih i najmanjih dažbina još veća i iznosi 367 evra na 1.000 litara ovog goriva.

Tako je prosečna cena dizela u Srbiji bez državnih zahvatanja 546 evra za 1.000 litara, a u Crnoj Gori je najjeftinija i iznosi 367 evra. Ako se uzmu u obzir i državne takse, 1.000 litara dizela u Srbiji košta 729 evra, a u Severnoj Makedoniji, koja je najjeftinija, 367 evra.

“Prevedeno, kada bi se na kompanijske cene u Srbiji primenile severnomakedonske dažbine, litar dizela u Srbiji bi bio manje od evra i ovo gorivo bi koštalo 0,913 evra. A kada bi se na kompanijske cene u Severnoj Makedoniji prenele srpske dažbine, cena dizela u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici bila bi oko 1,108 evra, ili za oko 23 dinara više nego sada”, zaključuje Mićović.

Izvor: blic

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.