Pod kojim uslovima državljani Srbije mogu da putuju u Nemačku?

0
Foto: mup.gov.rs

Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu upozorila je danas da su u toj zemlji na snazi rigorozne mere zbog velikog broja novozaraženih korona virusom i ukazala na ograničenja za ulazak uz zemlju uz preporuku da se odustane od putovanja koja nisu preko potrebna.

“Za veliki broj zemalja, među kojima je i Srbija, ograničen je ulazak u Nemačku, a putovanja u Nemačku u turističke svrhe nisu dozvoljena”, navedeno je u saopštenju Ambasade Nemačke, u kojem se podseća na uslovima pod kojim državljani Srbije mogu da putuju u tu zemlju.

Državljani Srbije koji imaju dozvolu boravka u Nemačkoj ili nacionalnu vizu i nadalje imaju mogućnost da putuju u Nemačku, ali je u saopštenju Ambasade sugerisano da “generalno treba izbegavati putovanja sa namerom kratkotrajnog boravka u zemlji

Ambasada preporučuje putnicima da pre svakog ulaska u Nemačku provere detaljne informacije i preporuke za put objavljene na sajtu nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U načelu, za ulazak članova porodice sa srpskim državljanstvom za privremenu posetu porodici važi sledeće članovi užeg kruga porodice sa srpskim državljanstvom – supružnici, partneri iz registrovanih životnih zajednica i maloletna deca ili roditelji maloletne dece koji su u braku/registrovanoj životnoj zajednici sa nemačkim državljaninom, državljaninom Evropske unije ili srpskim državljaninom koji ima boravišnu dozvolu za Nemačku imaju pravo, bez vize, da putuju u privremenu posetu porodici.

Oni si dužni da prilikom ulaska u Nemačku dokažu svoju pripadnost užem krugu porodice stavljanjem na uvid međunarodnih isprava izdatih u Srbiji ili isprava izdatih u Nemačkoj, poput izvoda iz matične knjige venčanih ili izvoda iz matične knjige rođenih.

Članovi porodice prvog i drugog stepena koji ne spadaju u uži krug porodice – punoletna deca, roditelji punoletne dece, braća i sestre i baka i deda državljana Nemačke, Evropske unije ili državljana Republike Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj, načelno imaju pravo da uđu u Nemačku isključivo u svrhu privremene posete porodici, ukoliko postoji hitan razlog za to putovanje, poput rođenje deteta, venčanja ili sahrane, a pri ulasku u zemlju moraju dati na uvid potvrdu ili ispravu kojom dokazuju hitan razlog, neposredni vremenski kontekst za odlazak u posetu i rodbinsku vezu.

Takođe, državljanima Republike Srbije koji bez vize zbog hitnog medicinskog tretmana ili zbog neodložnih poslovnih obaveza moraju kratkotrajno da borave u Nemačkoj, u načelu je omogućen ulazak u Nemačku jedino ako neophodnost putovanja mogu dokazati stavljanjem na uvid neophodnih potvrda.

Osim toga i nadalje važe obaveze digitalne prijave ulaska, obaveza testiranja pre izlaska iz zemlje i obaveza kućne samoizolacije.

Državljani Srbije dužni su da se pre izlaska iz zemlje elektronski prijave posredstvom linka: http://www.einreiseanmeldung.de/, gde postoji i obrazac na srpskom jeziku.

Po obavljenoj registraciji dostavlja se elektronska potvrda u pdf-formatu koju su dužni da stave na uvid prevozniku prilikom prijave za let kao i nemačkoj graničnoj policiji pri ulasku u zemlju.

Državljani Srbije od navršene 6. godine života već su prilikom ulaska u Nemačku dužni da poseduju negativan rezultat testa na prisustvo virusa kovid 19, a bez negativnog rezultata testa ulazak u avion neće biti odobren.

Pored toga, sva građani koji iz Srbije ulaze u Nemačku dužni su da se neposredno po ulasku u zemlju najkraćim putem upute kući ili u drugi prikladni smeštaj i da tamo neprekidno borave u trajanju od deset dana od ulaska u zemlju, u kućnoj samoizolaciji.

Najranije peti dan po ulasku u zemlju imaju pravo da napuste karantin, ukoliko ponovni test na prisustvo virusa korona bude negativan.

U slučaju daljeg zaoštravanja situacije u vezi sa pandemijom izazvanom virusom kovid 19, u ovom trenutku se ne može isključiti da Nemačka neće usvojiti dodatne mere ograničenja ulaska u zemlju ili zaoštriti postojeće mere, pa stoga važi da i hitan razlog za putovanje ili već izdata viza još uvek ne proizvode pravo na ulazak u Nemačku upozorila je Ambasada Nemačke u Beogradu.

Putnicima koji ispunjavaju uslove preporučuje se da prilikom svakog odlaska u Nemačku imaju kompletnu dokumentaciju koja svedoči o svrsi putovanja i da je, na zahtev, stave na uvid graničnoj policiji.

Izvor: rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.