Počela izgradnja Državnog data centra u Kragujevcu

0
Foto: srbija.gov.rs

U Kragujevcu je danas počela izgradnja Državnog data centra koji će obezbediti čuvanje podataka od velike važnosti za državu, a postavljanju kamena temeljca prisustvovala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Premijerka je istakla da će za 12 meseci Srbija dobiti jedan od najmodernijih data centara u svetu, u koji će biti uloženo 30 miliona evra i koji će, kako je rekla, voditi Srbiju u budućnost novih investicija i tehnologija.

Ona je ocenila da je izgradnja Državnog data centra važna zbog pune bezbednosti podataka građana, a Srbija će se time naći na mapi zemalja koje imaju sopstveni data centar za čuvanje i bezbednost podataka. Navela je da će to biti najmoderniji infrastrukturni centar, a uz sve ono što je do sada urađeno u eUpravi, naglasila je, to će omogućiti još bržu upravu.

Foto: srbija.gov.rs

Treća važna stvar, navela je premijerka, jeste da je to veliki korak u daljem pozicioniranju Srbije kao zemlje koja je kredibilna destinacija za investicije.

“Podaci su danas nafta. Najbolja stvar je ako neko vas izabere da čuvate podatke, to mnogo govori o vama, da ste bezbedna, stabilna, predvidiva, kredibilna destinacija za investicije”, navela je Ana Brnabić.

Poslednji razlog je taj što to pokazuje da Srbija, njene građevinske kompanije, uprava, fakulteti i kadrovi mogu da izgrade najmodernije i tehnološki najzahtevnije projekte.

”Izgradnju Državnog data centra postavila sam sebi za cilj još kao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Tada sam govorila da naša državna uprava mora da izgleda drugačije, da više ne maltretiramo građane s papirima i čekanjima na šalteru. Sve smo to zaobišli uvođenjem moderne tehnologije i transformacijom uprave koja je sada u službi građana”, rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da je to uvedeno, iako Srbija za takve projekte nije imala osnovnu infrastrukturu.

Podsetila je da su najpre podaci iz matične knjige rođenih prevedeni u elektronski oblik, zatim podaci o državljanstvu, a onda je uveden centralni registar građana.

”U jednom trenutku pitala sam gde čuvamo te naše podatke, i to malo koje imamo u elektronskom obliku, ispostavio se da se oni čuvaju pojedinačno u svakom ministarstvu u nekoj maloj sobi bez adekvatnog napajanja, hlađenja i sigurnosti”, navela je Brnabićeva i dodala da je iz tog razloga osnovana Kancelarija za IT i eUpravu.

Prema njenim rečima, Kancelarija je za dve godine uspela da uradi ono što država nije uradila prethodnih 15 godina, da je uradila čak i više nego neke razvijenije države za sedam ili deset godina.

Podseća da je jedan od prioriteta bio napraviti Državni data centar koji se nalazi u Beogradu, gde se trenutno čuvaju svi podaci građana, privrede i države i koji su iz malih kancelarija ministarstava prebačeni u taj centar.

Razvoj eUprave, istakla je premijerka, zahtevao je i veći prostor za čuvanje podataka, te su osim matične knjige i državljanstva, vremenom elektronski oblik dobili sud, zdravstveni karton, recept, upisivanje u vrtić…

“Sledeće važno pitanje koje smo postavili jeste u kakvim se bezbednosnim uslovima čuvaju podaci građana. Potrebna nam je još jedna bezbednosna brana za podatke. Mnoge naprednije zemlje svoje podatke čuvaju u nekim drugim zemljama, mi nismo želeli to da uradimo, već smo odlučili da naši podaci budu čuvani u našoj zemlji”, podvukla je Brnabićeva.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović ocenio je da izgradnja Državnog data centra predstavlja prekretnicu u razvoju eUprave i IKT sektora u Srbiji, i da će doprineti da Srbija preskoči deset stepenika i uskoči u četvrtu industrijsku revoluciju i tako se “vine u tehnološke vrhove”.

Istakao je da površina Državnog data centra zauzima četiri hektara, da će se objekat prostirati na 11.000 kvadratnih metara, kao i da će u njemu raditi nekoliko stotina ljudi koji će održavati sistem.

Jovanović ističe da će data centar biti sagrađen tako da obezbeđuje maksimalnu energetsku efikasnost i minimalno korišćenje energije, što će ga, kaže, činiti jednim od 10 najefikasnijih data centara u svetu.

Izvor: rtv, tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.