Ozakonjenje istopolnog braka u Srbiji

0
Foto: pixabay

U Srbiji će dva muškarca ili dve žene moći da pred matičarom ozakone vezu ili da kod notara sklope vanbračnu zajednicu, predviđa dokument Polazne osnove za izradu Zakona o istopolnim zajednicama,

U Srbiji će dva muškarca ili dve žene moći da pred matičarom ozakone vezu ili da kod notara sklope vanbračnu zajednicu, predviđa dokument Polazne osnove za izradu Zakona o istopolnim zajednicama, koji je objavljen na portalu e-uprave, prenele su Večernje novosti u onlajn izdanju.

Polazne osnove za izradu Zakona o istopolnim zajednicama regulišu porodične odnose među partnerima, izdržavanje dece, ako ih ima, nasleđivanje, prava iz radnog odnosa i neregistrovanu istopolnu zajednicu.

Ozakonjenje gej veze, prema prednacrtu zakona, podrazumeva svedoke na venčanju, a po ulasku u zajednicu parovi su dužni da brinu jedno o drugom, uključujući i brigu o eventualnoj deci partnera.

Ova zajednica, kao i klasična bračna zajednica, prestaje smrću jednog od partnera ili u sudskom postupku kroz poništenje ili raskid.

Ukoliko u istopolnoj zajednici ne živi maloletno dete, ona može da bude raskinuta sporazumnom izjavom pred matičarom.

U slučaju poništenja ili raskida zajednice, kod deobe imovine, preuzima se pravilo Porodičnog zakona kojim su odvojene predbračna imovina i imovina stečena u braku.

Nasleđivanje imovine, penzije i poreske obaveze regulisani su identično kao za bračne zajednice muškarca i žene. Nezaposleni član istopolne zajednice ima pravo na zdravstveno osiguranje zaposlenog člana te zajednice, kao i socijalnu zaštitu i dečju zaštitu.

U slučaju smrti ili invaliditeta istopolnog partnera predviđeno je pravo na odštetu za duševne bolove.

Matičari su dužni da vode Registar istopolnih zajednica, kao elektronsku bazu svih istopolnih zajednica koje su sklopljene na teritoriji Srbije ili onih koje su naši državljani sklopili u inostranstvu.

Ukoliko partneri žive u istopolnoj zajednici najmanje tri godine i overe izjavu o tome kod notara, ona se pravno izjednačava sa klasičnom vanbračnom zajednicom.

Zabranjeno je sklapanje istopolne zajednice licima koja su nesposobna za rasuđivanje, krvnim srodnicima po pravoj liniji i srodnicima po osnovu usvojenja.

Ovu zajednicu ne mogu da ozakone srodnici u pobočnoj liniji i to: “rođeni brat i sestra, brat i sestra po ocu ili majci, stric i sinovica, ujak i sestričina, tetka i bratanac, deca braće i sestara, zet i tašta”.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.