Otvorena uprava važna za povećanje transparentnosti

0
Foto: Novosadska

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je otvorena uprava još jedna kockica u mozaiku drugačije, efikasnije i transparentnije uprave koja je u službi građana.

Na skupu u okviru Nedelje partnerstva za otvorenu upravu u Beogradu, u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, premijerka je naglasila da je otvorena uprava važna zbog povećanja transparentnosti i zbog izgradnje poverenja građana i privrede prema institucijama.

“Cilj nam je da država bude servis građana, a ne da građani budu kuriri države”, rekla je Brnabićeva i podsetila na brojne projekte koje je država sprovela kako bi građanima olakšala život.

Premijerka je ocenili da su otvoreni podaci podsticaj srpskoj ekonomiji i da su važni za ubrzan rast BDP-a.

“Evropska komisija procenjuje da otvaranje podataka stvara tržište vredno 40 milijardi evra godišnje, a da je ukupna vrednost za ekonomiju EU u otvaranju podataka 200 milijardi evra”, rekla je premijerka i dodala da Srbija želi da se pridruži tom vozu.

Govoreći o Partnerstvu za otvorenu upravu, ona je rekla da to pokazuje posvećenost Srbije da ide u pravcu otvaranja podataka i ukazala da su podaci “nafta 21. veka”, a javna uprava jedan od izvora te nafte.

“Kada otvorimo podatke mi ćemo podići transparentnost i omogućiti jednu drugačiju ekonomiju zasnovanu na inovacijama i znanju”, istakla je Brnabić.

Transparentnost javnih finansija ključna

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je na skupu da je za reforme javne uprave u Srbiji, Evropska unija u prethodne tri godine izdvojila 80 miliona evra i naveo da je u fokusu upravo ta reforma koja je deo puta Srbije ka članstvu u EU.

“Osnovni elementi u reformi jesu transparentnost, odgovornost i uključenost građana u proces odlučivanja”, rekao je Fabrici, koji se u svom obraćanju fokusirao na dva elementa – transparentnost javnih finansija i uključenost građana.

Transparentnost javnih finansija je, rekao je, ključna stvar, jer je veoma važno kuda ide novac, ko ga i kako troši, a građani, s druge strane, ne smeju da budu iznenađeni odlukama koje se donose, već treba da u učestvuju u njihovom donošenju.

Kako je dodao, Vlada treba da razgovara sa građanima i da ih sasluša, a kasnije povratne informacije unese u proces.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio rekao je da je cilj Partnerstva za otvorenu upravu da se poveća transparentnost i učešće građana u donošenju odluka, te da je važno što je Srbija pristupila tom partnerstvu.

Oricio je pohvalio Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave što su principe otvorene uprave uveli u svakodnevni život.

Brže i jeftinije usluge za građane 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić podsetio je da se pre osam godina osam država okupilo sa istom namerom, da vlade budu transparentnije, da se građani više uključe u donošenju politika i da oni koji su na vlasti služe građanima, a ne sami sebi.

Srbija je, rekao je, pristupila tom partnerstvu za otvorenu upravu, pojačala saradnju sa civilinim sektorom i unapredila zakonodavni okvir.

Ružić je pohvalio gradove i opštine koji su sproveli javne rasprave o svojim budžetima i pitali građane gde i šta da se gradi, omogićili im onlajn komunikaciju, brže i jeftinije usluge.

“Moramo još više da osnažimo institucije, još više da se otvaramo ka građanima, da ojačamo saradnju sa nevladinim sektorom, da naučimo da koristimo informacione tehnologije, a najteže promene idu sa najnižeg ka najvišem nivou”, rekao je Ružić.

Poručio je da “najviša funkcija nije predsednik, ministar, gradonačelnik ili predsednik opštine, već da je najviša funkcija – građanin”.

Izvor: tanjug, rtv
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.