Odloženo suđenje osumnjičenima za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića

0
Foto: pixabay

Suđenje grupi od šestoro Srba za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića, koje je jutros počelo u sudu u Prištini, na predlog predsednika suda Veljona Kurtaja odloženo je za 11. februar 2020. zbog toga što nedostaje prevod dopunjene optužnice, koja je u sud stigla 27. decembra.

Predsednik Specijalnog suda u Prištini Veljon Kurtaj je zbog tehničkih razloga, odnosno, zbog toga što na srpski jezik nije preveden veliki broj novih stavki optužnice, rekao da ne mogu danas da nastave sa raspravom jer dokazi predloženi u optužnici moraju da budu prevedeni na jezik optuženih, preneo je Kosovo online.

“Sud traži od Specijalnog tužioca da prevede optužujuće dokaze priložene da budu razmatrani u postupku. Budući da specijalni tužilac ne može da nam da tačan datum kada će nove optužnice biti prevedene, sud zahteva da se u što kraćem roku prevedu dokumenta”, rekao je sudija Kurtaj.

U sudu u Prištini danas je u 9.30h počelo suđenje osumnjičenima za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića, a u sudnici i ispred nje su bile brojne novinarske ekipe kao i rodbina i prijatelji optuženih.

Sudija Kurtaj je saopštio da je 27. decembra primio novu optužnicu, koja ima promene u dispozitivu i obrazloženju i pitao je optužene i branioce da li može da nastavi sa početnom raspravom i simultanim prevodom ili imaju potrebe da dobiju novu optužnicu prevedenu na srpski jezik kako bi se braniocima dalo na vremenu da se blagovremeno pripreme za odbranu.

Zbog loših uslova i lične bezbednosti u pritvoru u Gnjilanu, jedan od optuženih Nedeljko Spasojević, od suda je zatražio premeštaj u Severnu Mitrovicu. Sudija Kurtaj je rekao da će se okrivljeni obratiti pismenim putem i da će zahtev biti razmotren naknadno.

Roditelji jednog od optuženih Marka Rošića, kao i Silvana Arsović i potpredsednica Građanske Inicijative SDP Ksenija Božović prisustvovali su suđenju optuženima za ubistvo Ivanovića.

Jovana Filipović, branilac jedne od optuženih Silvane Arsović, rekla je da joj je optužnica dostavljena na albanskom jeziku i na kompjuterskom disku koji nije moguće otvoriti.

“Na CD-u se nalazi 191 fajl i nijedan nije moguće otvoriti. Dokazi se ne mogu smatrati uručenim jer je CD neupotrebljiv”, rekla je Filipović pred sudom.

Ona je zahtevala sve dokaze i spiskove na srpskom jeziku.

Pravni zastupnik Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi, imao je primedbu na to što materijal dostavljen njegovom klijentu nije preveden na srpski jezik i što je sudija predložio da se suđenje odloži za januar naredne godine, jer je Rošić u pritvoru i otkazivanje ročišta dodatno bi otežalo njegov položaj.

Tužilac je rekao da ne može tačno da precizira rok kada će novi detalji u optužnici biti prevedeni.

“Rok u kome će biti prevedeni dodatni delovi optužnice ne mogu precizno da odredim, ali branioci okrivljenih moraju da poštuju nove iznesene dokaze”, rekao je tužilac.

Iako je prethodno bilo najavljeno da će suđenje biti zatvoreno za javnost, novinarskim ekipama je bilo dozvoljeno da prate tok procesa.

Sudija Valjon Kurtaj, predsednik sudskog veća koje vodi suđenje za šestoro optuženih, dozvolio je medijima da današnju raspravu snimaju na početku svega dva minuta.

“Imajući u vidu da za ovaj postupak vlada veliko interesovanje javnosti dozvoljeno je da novinari budu prisutni tokom suđenja, s tim što je ograničeno snimanje kamerama na dva minuta”, rekao je sudija Kurtaj.

Izvor: FoNet, Rtv
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.