Od danas u Mađarsku bez karantina

0
Foto: mei.gov.rs

Državljani Srbije i Mađarske od danas u 10 sati mogu slobodno da prelaze granicu između dve zemlje, bez karantina, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

“Danas ćemo omogućiti državljanima Srbije i Mađarske da mogu slobodno da prelaze granicu između dve zemlje”, rekao je Sijarto na konferenciji za medije nakon sastanka na graničnom prelazu Reske sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i predsednikom Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvanom Pastorom.

Sijarto je rekao da se Vlada Mađarske odlučila na taj korak nakon što je Vlada Srbije u petak donela odluku da naši i strani državljani mogu da uđu u Srbiju bez testa i karantina.

Dodao je da će državljani Srbije i Mađarske moći da slobodno da uđu u Mađarsku na svih devet graničnih prelaza.

“To će doprineti da naši ekonomski odnosi dobiju novi uzlet”, dodao je Sijarto.

Ističe da je granični prelaz Reske – Horgoš najveći drumski granični prelaz između dve zemlje.

Takođe, kaže da je poslednjih meseci glavna tema na međunarodnoj i unutrašnjoj sceni bila pendemija korona virusa i da sada možemo da kažemo da se centralno-evropska regija uspešno izborila sa panedmijom.

“Na vreme su bile uvedene restriktivne i mogli smo da držimo pod kontrolom virus”, rekao je Sijarto i podsetio da je strogim merama bio ograničen promet ljudi što je doprinelo tome da se obe zemlje uspešno izbore protiv kovida19.

Kaže da je, ipak, vreme da se normalizuje prelaz granice i da će od danas u 10 sati državljani Srbije moći da uđu bez obaveze karantina, kao i da će svi mađarski državljani koji ulaze iz Srbije u Mađarsku moći da se vrate u tu zemlje bez obaveze karantina.

Sijarto je dodao da Mađarska poštuje princip reciprociteta i da je vlada mađarske donela tu odluku nakon što je to uradila i srpska vlada.

Kako je rekao, tako će ponovo biti omogućeno članovima porodica da se posećuju.

Sijarto je istakao da su srpska i mađarska ekonomija povezane sa “hiljadu niti” i da će Mađarska nastaviti sa razvojnim programom u Vojvodini koji predviđa šest milijardi forinti za 54 projekta koje je vlada odobrila.

“I u Mađarskoj i Srbiji važnu ulogu u oživljavanju privrede imaju iste kompanije, kao što su OTP i Mol”.

Sijarto navodi da se otvara danas granica između jedne članice EU i zemlje koja još nije članica i da to potvrđuje da je Srbiji mesto u EU, da bi EU sa Srbijom bila bogatija, kao i da EU treba što pre da primi Srbiju u svoje članstvo.

Napomenuo je da se granični prelazi otvaraju za one koji legalno prelaze granicu, dok oni koji to rade ilegalno i dalje neće imati tu mogućnost.

Sva sredstva ćemo iskoristiti kako bi sprečili ilegalne migracije, dodao je Sijarto.

Zahvalio je predsedniku Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Pastoru na svemu što je učinio tokom pandemije da građani koji su imali svakodnevne potrebe da obrađuju poljoprivredno zemljište prelaze sa jedne na drugu stranu, kao i to što su studenti iz Vojvodine imali mogućnost da polažu ispite u Mađarskoj.

Kako je rekao, to je znak, da Mađari u Vojvodini mogu da računaju na SVM jer ta organizacija vrlo efikasno zastupa njihove interese.

“Nadam se da će tako biti i dalje i to u savezu i saradnji sa SNS, jer saradnja te dve stranke je uvek bila plodonosna i za Mađare u Vojvodini, kao i za obe zemlje”, rekao je Sijarto.

Poželeo je mnogo uspeha i SVM i SNS na izborima koji će se održati u Srbiji podsetivši da SVM podržava politiku predsednika Vučića.

Otvaranje granica sa Mađarskom važno za građane i privredu

Joksimovićeva je poručila da je otvaranje mađarske granice za građane Srbije bez obaveznog karantina, važan događaj koji, pre svega, znači ljudima koji iz privatnih ili poslovnih razloga imaju potrebu da na dnevnom nivou prelaze granicu, pod istim uslovima kao i pre pandemije.

“Ovim pokazujemo da naša saradnja nije samo deklarativna, nije samo na papiru i u lepim rečima, već mi sprovodimo pravo dobrosusedstvo, prave prijateljske i partnerske odnose”, istakla je Joksimovićeva.

Podsetivši da je Vlada Srbije u petak, 22. maja, donela odluku da državljani Mađarske mogu bez ikakvih obavezujućih mera da uđu u Srbiju, Joksimović je istakla da je Mađarska, za dva dana reagovala, i uz pomoć Ištvana Pastora – “mosta komunikacije”, u najboljem duhu reciprociteta uvela iste mere, odnosno vratila one od pre pandemije.

“Time pokazujemo da u kontinuitetu nastavljamo da unapređujemo našu bilateralnu saradnju”, rekla je Joksimović.

Ona je istakla da u istoriji diplomatskih odnosa nije bilo boljih trenutaka za odnose Srbije i Mađarske.

Tome su, kaže, pre svega doprineli premijer Mađarske Viktor Orban i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući kroz smeh da su tome malo doprineli i ministar Sijarto, predsednik SVM Ištvan Pastor i ona sama.

Kako je rekla, ovo je odličan primer i prvi put da članica EU uvodi ovako relaksirane mere u periodu pandemije, prema susednoj zemlji koja nije članica EU.

“To je dokaz ispravnosti i našeg EU puta i podrške koju nam Mađarska pruža na tom putu”, rekla je Joksimović.

Joksimović je navela da današnji događaj otvara još jednu važnu dimenziju kojom će se svi baviti – privredni oporavak, što čeka sve u Evropi, bilo da su zemlje članice Unije.

“Ovo mnogo znači u privrednom smislu. Mi imamo značajne mađarske kompanije koje posluju u Srbiji i mislim da će u budućnosti i neke srpske kompanije biti zainteresovane za ulaganje u Mađarskoj”, rekla je Joksimović.

Ministar je podvukla da ćemo zajedno baviti pitanjem smanjenja štete nastale za obe privrede, dodajući da su i o tome pre nekoliko dana u Beogradu razgovarali i predsednik Vučić i premijer Orban.

“Ako možemo zajednički da sarađujemo i negde nastupamo, to može da ima efekat smanjenja štete po naše ekonomije”, rekla je Joksimović.

Posebno je zahvalila Sijartu na otvorenoj i kontinuiranoj podršci Srbiji na njenom EU putu, te ponovila da do kraja juna očekujemo otvaranje nekih novih poglavlja.

“Situacija i trenutak u EU nije baš povoljan za proširenje, ali utoliko nam je značajnije da imamo stalnog prijatelja, saveznika i partnera na tom putu, a to je Mađarska”, rekla je Joksimović.

Pastor: Potpuno otvaranje granice potvrda odnosa dve zemlje

Otvaranje granice Mađarske za državljane Srbije u režimu kao pre zatvaranja zbog pandemije virusa korona izuzetan je uspeh, ocenio je Pastor.

“Kažemo dosta često da su odnosi dve zemlje na istorijskom maksimumu i ovaj današnji dan je dobra potvrda šta to znači”, rekao je Pastor na konferenciji za novinare na graničnom prelazu Reske.

Kako je ispričao, to potvrđuje i činjenica da je u četvrtak popodne kada je saznao da će Vlada Srbije doneti odluku o otvaranju granica u petak, preko mađarskog ambasadora u Srbiji signalizirao da bi bilo dobro da se izvrši usaglašavanje režima prelaska granica.

“Možemo da konstatujemo da je to završeno vrlo brzo. To je potvrda da postoji otvorenost, poverenje, efikasnost i nepostojanje zadrške i sumnje u međusobnim odnosima i mislim da je to osnova koja opravdava rečenicu za odnose dve države”, naglasio je Pastor.

Kako je naveo, otvaranje granice je uspeh zbog savladavanja virusa, ali i brzine u otvaranju i normalizaciji odnosa.

“Od danas imamo potpuno otvorene granice. Mislim da je to jako važno za normalizaciju života, naročito u prigradskim opštinama, i to ne samo za Mađare, već i za sve ostale, a važno je jer se od danas možemo fokusirati i na nastavak zajedničkih napora koji znače infrastrukturalno, političko, privredno, kulturno povezivanje…”, kazao je Pastor.

Prema njegovim rečima, poslednjih godina može da kaže da služi i svom narodu i svojoj državi.

Ističe da je zajedničkim naporom sa rukovodstvom države Srbije poslednjih godina došao u situaciju da to može da izgovori i dodaje da smatra da je današnji dan potvrda za to.

Izvor: rtv, tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.