NVO iz Prištine: Nezakonita tužba protiv Gašić, povucite

0

Fond za humanitarno pravo Kosovo i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo, ocenili su da je tužba opštine Đakovica protiv Dragice Gašić u suprotnosti sa ustavom i zakonima i pozvali lokalne vlasti da povuku tužbu i olakšaju povratak i boravak Gašić u Đakovici.

U saopštenju, objavljenom na sajtu Fonda za humanitarno pravo Kosovo, navodi se da su ove dve nevladine organizacije zabrinute zbog nastale situacije u vezi sa povratkom Gašić u grad Đakovicu, a posebno povodom pravnih radnji koje je preduzela opština Đakovica.

Kako se ističe u saopštenju, Opština Đakovica je 6. jula podnela tužbu Osnovnom sudu u ovom gradu, čiji je predmet “Zahtev za poništenje ugovora o iznajmljivanju stana, uz zahtev za privremene mere” i zahtevala da se tuženoj dodeli privremeni pravni zastupnik pošto za istu nije poznato mesto stanovanja.

NVO smatraju da su ovakve radnje u suprotnosti sa zakonodavstvom na snazi i nisu u duhu ustava, u kojem, navode, stoji da “Kosovo promoviše i olakšava bezbedan i dostojanstven povratak izbeglica i interno raseljenih lica, i pomaže istima da povrate svoju imovinu i lične stvari”.

U saopštenju ističu i da Gašić poseduje neophodnu dokumentaciju kojom se potvrđuje njeno pravo na korišćenje imovine, koje joj je dodeljeno odlukom Agencije za verifikaciju imovine iz Prištine.

Iz ove dve nevladine organizacije ocenjuju da su, imajući u vidu da su radnje Gašić bile u skladu sa postupkom za povratak, ne ugrožavajući ili rizikujući nijednu drugu osobu, nastala situacija, kao rezultat njenog dolaska, kao i preduzimanje pravnih radnji, “u suprotnosti sa demokratskim i multietničkim duhom” Kosova i “ne doprinose procesu suočavanja sa prošlošću”.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je 6. jula da je opština Đakovica pokrenula protiv Dragice Gašić parnični postupak zbog navodne uzurpacije stana.

Izvor: tanjug, rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.