NSZ očekuje 2,8 milijardi dinara za programe zapošljavanja u narednoj godini

0

U narednoj godini Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) Srbije očekuje da će za programe zapošljavanja imati na raspolaganju 2,8 milijardi dinara, izjavio je danas direktor NSZ-a Zoran Martinović.

On je na završnoj konferenciji projekta “Šansa za novi početak”, kazao da se očekuje i da će za programe zapošljavanja osoba sa invaliditetom u 2017, biti opredeljeno 550 miliona dinara.

Martinović je naglasio da je predviđeno da u narednoj godini i loklane samouprave u Srbiji izdvoje oko 700 miliona dinara za programe zapošljavanja.

Prema njegovim rečima, planiranio je i da u 2017. iznos novčanih sredstava koji će se davati za samozapošljavanje radnika, koji su proglašeni viškovima, a kojih, kako je dodao, u Srbiji ima oko 53.000, bude 200.000 dinara.

“Ukoliko se ti nezaposleni radnici iz kategorije viškova udruže, svako od njih ima mogućnost da dobije po 200.000 dinara predviđenih za otpočinjanje biznisa, a ukoliko još i dokažu da su u to uložili i sredstva iz otpremnina koje su dobili, dobiće dodatne podsticaje”, naglasio je Martinović.

On je naveo da je za ostale kategorije nezaposlenih predviđeno po 180.000 dinara za otpočinjanje sopstvenog posla.

Martinović je dodao da je od 36.000 preduzeća i preduzetničkih radnji koje su otvorene u 2016. godini, oko 10 odsto njih, odnosno oko 3.600, osnovano zahvaljujući direktnim podsticajima NSZ Srbije.

Stvorena baza od 200 preduzetničkih ideja

Rezultati projekta za razvoj preduzetništva, koji je započeo pre dve godine, a koga je sa 270.000 dolara donirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je baza od oko 200 preduzetničkih ideja i 11 Sajmova preduzetništva koji su održani u 11 gradova u Srbiji.

Kako je rečeno na završnoj konferenciji projekta “Šansa za novi početak”, baza ideja za otpočinjane biznisa ima projekte čija realizacija košta od nekoliko stotina evra pa naviše.

Istaknuto je i da su sajmovi preduzetništva održani u prethodna dva meseca u Nišu, Kruševcu, Subotici, Somboru, Kragujevcu, Leskovcu, Užicu, Beogradu, Čačku, Valjevu i Novom Pazaru i da ih je posetilo više od 4.000 ljudi.

Ambasador SAD-u Srbiji Kajl Skat kazao je da je veliki broj nacionalnih i loklanih organizacija podržalo taj projekat, kako bi se podigla svest o preduzetništvu u Srbiji.

On je naglasio da su SAD, u proteklih 15 godina, preko USAID-a, uložile preko 350 miliona dolara u podsticanje ekonomskog razvoja Srbije, naglašavajući da je Americi izuzetno drago što je mogla da pomogne i da podršku razvoju održivog poslovanja u Srbiji.

“Nije lako započeti sopstveni biznis, ali Srbija ima dugu tradiciju preduzetništva i uveren sam da će u narednom periodu biti novih preduzetnika”, naglasio je Skat.

Direktor Razvojne agencije Srbije (RAS) Željko Sertić naglasio je da je 2016. proglašena Godinom preduzetništva u Srbiji i da je za 33 programa za pokretanje biznisa u ovoj godini opredeljeno 16 milijardi dinara, od kojih je utrošeno 10 milijardi koje su javno i transparentno trošene.

Sertić je najavio da će ti program biti nastavljeni i u narednoj godini, jer se pokazalo da daju rezultate kroz veći broj novoosnovanih firmi u odnosu na one koje su zatvorene.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović kazao je da se povećava broj ljudi koji žel da spokrenu svoj posao, precizirajući da ih je 2015. bilo 5.000, a da ih je sada 6.500.

Projekat “Šansa za novi početak” je pokrenut pre 22 meseca s ciljem da podstakne preduzetništvo i samozapošljavanje, a finansira ga USAID, uz podršku Srpske asocijacije menadžera (SAM), Agencije “DAN komunikejšen” i organizacije ENECA.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.