Novi sistem fiskalizacije od 1. novembra: Fiskalni uređaj može biti tablet, laptop, mobilni telefon

0
Foto: Alo Dejan Briza

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će novi model fiskalizacije, koji će biti uveden od 1. novembra, osnažiti borbu protiv sive ekonomije i najavio je da će Vlada Srbije danas usvojiti uredbu o subvencionisanju novih fiskalnih uređaja.

Najavio je da od sutra, 1. oktobra, na sajtu Poreske uprave počinje prijavljivanje za fiskalne uređaje i naglasio da je sistem napravljen u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima tako da će svaki uređaj, objasnio je, imati bezbednosni element koji omogućavati direktnu komunikaciju sa Poreskom upravom ”u stvarnom vremenu”.

Mali je kazao da će privreda od uvođenja novog sistema imati veliku korist jer, kako je objasnio, više neće biti kontrolnih papirnih listića niti godišnjih servisa fiskalnih uređaja, a da od sada fiskalni uređaj može da bude tablet, laptop, mobilni telefon…

”Idemo u korak sa vremenom i digitalizacijom”, rekao je Mali za TV Pink.

Naglasio je da novi model fiskalizacije treba da domaću privredu učini konkurentnijom i efikasnijom navodeći da je postojeći model fiskalizacije uveden 2003. godine, dok se danas koristi 4G tehnologija.

Mali je podsetio je da će novi sistem fiskalizacije biti uveden od 1. novembra, a da je privreda, kako kaže, tražila prelazni period do 1. aprila sledeće godine do kada će funkcionisati oba sistema.

Kako je rekao, država će pokriti sve troškove uvođenja novog modela fiskalizacije tako da privredu to neće koštati ni dinar.

”Daćemo 100 evra za svako prodajno mesto, za svaki fiskalni uređaj. Za one koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos biće uvećan za 20 odsto. Pokrićemo sve troškove kako ne bismo stvarali dodatno opterećenje za našu privredu”, kazao je Mali.

Izrazio je očekivanje da će se uvođenje novog sistema isplatiti za godinu dana i da će doprineti jačoj i efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije i smanjenje troškova za privredu.

Mali je kazao da svaki kupac postaje i kontrolor fiskalnih računa jer će, kako kaže, svaki račun imati QR kod i moći će da se proveri da li je račun ispravan ili ne.

Najavio je da od sutra, 1. oktobra, na sajtu Poreske uprave počinje prijavljivanje za fiskalne uređaje i naglasio da je sistem napravljen u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima tako da će svaki uređaj, objasnio je, imati bezbednosni element koji omogućavati direktnu komunikaciju sa Poreskom upravom ”u stvarnom vremenu”.

”Bićemo potpuno sigurni i imaćemo sistem koji omogućava da kontrolišemo rad fiskalnih uređaja. Ovaj sistem samo unapređuje poslovanje”, naglasio je ministar.

Podsetio je da su uvedene i elektronske fakture i da će do kraja godine sva javna preduzeća imati obavezu da ih koriste umesto papirnih faktura, a da do kraja sledeće godine svi koji su u sistemu PDV-a.

”To je ogromna korist prevashodno za privredu jer ćemo PDV, što je najveći zahtev privrede, vraćati istog dana i nema više čekanja”, kazao je Mali.

Vraćen dug bivše vlasti po ‘najzelenaškijoj’ kamati

Mali je izjavio da je država uspela da vrati dug od milijardu dolara nasleđen od bivše vlasti koja se, kako kaže, zadužila po ”najzelenaškijoj” kamati, i naveo da je to simbol neuspeha tadašnje Srbije i loše ekonomske politike.

Mali je kazao da je bivša vlast 2011. godine uzela kredit od 700 miliona dolara po kamatnoj stopi od 7,25 odsto što je, kaže, ”najzelenaškija” kamata po kojoj se zadužila jedna država.

”Oni su nam to ostavili u amanet. U utorak smo vratili celokupan iznos od 700 miliona dolara i 25 miliona dolara kamate. Ponosan sam na to i to je veliki uspeh svih građana Srbije”, rekao je Mali.

Naveo je da je država zahvaljujući dobrim javnim finansijama iz sopstvenih sredstava vratila 300 miliona dolara duga, a ostatak refinansiranjem na 15 godina po kamatnoj stopi od 2,05 odsto.

Mali je kazao da bivša vlast taj kredit nije iskoristila za investiranje u autoputeve, škole, domove zdravlja, već u potrošnju što je, kako kaže, bio jedan od razloga zbog kojeg je vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem morala da krene u teške ekonomske reforme, sprovede fiskalnu konsolidaciju i ozdravi javne finansije.

”Srbija danas lider u regionu, u prvoj polovini ove godine stopa rasta 7,6 odsto, a javni dug ispod 60 odsto u odnosu na BDP, iako smo imali osam milijardi evra pomoći privredi i građanima kako bi umanjili negativne posledice pandemije kovida-19”, rekao je ministar.

Izvor: tanjug, rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

POSTAVI ODGOVOR