Nova “klaster metodologija” pregovora obeležiće evrointegracije Srbije

0

Srbija bi u 2021. godini trebalo da u pregovorima sa EU pređe na novousvojenu metodologiju pristupanja koja za cilj ima novi dinamizam i efikasnost na putu ka članstvu u Uniji.

Nakon 2020. godine u kojoj Srbiji, po prvi put od početka pristupnih pregovora, nije bilo omogućeno da otvori nijedno poglavlje, zemlja se priprema za novu fazu i prelazak na otvaranje tzv. klastera koji će obuhvatati više tematski objedinjenih poglavlja.

Sa otvorenih 18 pristupnih poglavlja Srbija je ispunila uslove za otvaranje prvog tzv “fundamentalnog klastera” koji obuhvata pet poglavlja o vladavini prava, osnovnim pravima, pravdi, slobodama, javnim nabavkama, statistici i finansijskoj kontroli.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, kaže da joj je želja da se u novoj 2021. godini otvori “nekoliko klastera”, a u Briselu insistiraju na otvaranju kalstera koji se odnosi na ekonomske reforme i onoga koji obuhvata transport, energetiku i očuvanje životne sredine i borbu protiv klimatskih promena.

Takvim procesom Srbija bi praktično paralelno sa EU radila na evropskim prioritetima za naredni period, naglašavaju u Briselu.

Nova Vlada Srbije je, u očekivanju dinamičnijeg procesa pristupnih pregovora u sledećoj godini, već krenula u realizaciju neophodnih reformi u oblasti vladavine prava tako što je usvojila Akcioni plan za sprovođenje medijske strategije, osnovala Radnu grupa za bezbednost novinara, usvojila Kodeks ponašanja poslanika, a imenovani su i predsednici sudova koji su bili u vd funkcijama.

Istovremeno, ustavni amandmani za jačanje nezavisnosti pravosuđa ponovo su u se našli u skupštinskoj proceduri.

U diplomatskim izvorima u Briselu ipak upozoravaju da je, i pored zalaganja i političke volje, neophodne i od Srbije ali i EU, komplikovana birokratska procedura otvaranja klastera može da uspori ceo proces.

Istovremeno, nepoznanica je kako će se i u kojim terminima u 2021. godini odvijati procesi ključni za ocenu zemlja članica o napretku zemlja u procesu pristupanja.

Do sada su zemlje članice, pored tehničkih procedura kod otvaranja poglavlja, obavljale dva puta godišnje i “političke procene” napretka zemlje zasnovane na izveštaju Evropske komisije ( na proleće) i tzv “non pejperu” ( pred kraj godine) koji se u slučaju Srbije odnosi na vladavinu prava i napredak u dijalogu sa Prištinom.

Komesar za proširenje Oliver Varheji u redovnim je kontaktima sa najvišim zvaničnicima Srbije kako bi se razjasnili detalji i utvrdio plan ka novom i “modernizovanom” iskoraku Srbije prema EU.

Izvor: rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.