Niko neće u obućare, mesta najviše u Poljoprivrednoj školi

0

Od 68.853 evidentiranih osmaka u Srbiji, 67.226 položilo je malu maturu i steklo pravo da se ove godine upiše u državnu srednju školu, što je u prvom roku učinilo njih 61.562.

Ponovo se pokazalo da imaju prilično realne želje, budući da je po prvoj raspoređeno 39.195 đaka (63,67 odsto), po drugoj 9.068 (14,73 odsto), a trećoj 4.358 (7,08 odsto). U drugom krugu svoje mesto našlo je još 1.255 školaraca: najviše njih opredelilo se za četvorogodišnje nedualne profile (771), a zatim za trogodišnje (336), dok će se prema dualnom modelu obrazovati još 116 svršenih osnovaca: 110 učenika tri godine, a njih šestoro – četiri. Preostalima, među kojima je i 1.386 osmaka koji iz opravdanih razloga nisu izašli na malu maturu, sledi još jedna šansa krajem avgusta. Sa njima će konkurisati i đaci koji će polagati razredni ispit istog meseca.

U novosadskoj opštini, mesta za treći upisni krug ostalo je najviše u futoškoj Poljoprivrednoj školi, i to na smerovima poljoprivredni proizvođač (10), rukovalac – mehaničar poljoprivredne tehnike (5), uzgajivač sportskih konja (13) budući da su na novom obrazovnom profilu popunjene tek dve školske klupe, cvećar – vrtlar (1), poljoprivredni tehničar sa nastavom na mađarskom jeziku (26) i tehničar poljoprivredne tehnike (19). Gotovo identična situacija bila je i lane, kada je ova škola sa domom učenika ostala kraća za 75 novajlija.

Jedino odeljenje u Vojvodini koje nije imalo nijednog kandidata za raspoloživih 12 mesta jeste odeljenje obućara u Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn”, te je izvesno da će biti ugašeno. To je lane zadesilo dualni razred operatera osnovnih građevinskih radova, pa su jedina dva učenika prebačena na druge obrazovne profile. Ove godine je donekle popravljen rezultat jer su u prvom i drugom krugu upisana po četiri svršena osmaka, dok im nedostaje još sedam da popune kvotu. Dovoljnog interesovanja nije bilo ni za galanteriste, gde manjka još osam đaka.

Iako su ova zanimanja tražena na tržištu i posebno stimulisana stipendijama, Tehnička škola „Pavle Savić” nije uspela da zaokruži odeljenja pekara (4), mesara (11) i operatera u prehrambenoj industriji (3). Lane je iz istog razloga formirano kombinovano odeljenje, što je moguće rešenje ukoliko smerovi imaju bar pet istih predmeta. Nakon prošlogodišnjeg fijaska sa samo tri kandidata za tehničare biotehnologije, zbog čega je Ministarstvo prosvete rasformiralo razred, ove godine su srećom uspeli da popune svih 30 mesta.

Za treći upisni krug u novosadskoj Srednjoj mašinskoj školi ostala je tek poneka klupa za dualne profile – industrijskog mehaničara (2) i operatera mašinske obrade (4). Upražnjenih mesta za nastavu na mađarskom jeziku ima u Elekrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin” (elektrotehničar multimedija – 17), Medicinskoj školi „7. april” (medicinska sestra tehničar – 9), Gimnaziji „Svetozar Marković” (opšti tip – 11) i Školi za dizajn „Bogdan Šuput” (tehničar dizajna grafike – 15).

Učenici sa posebnim sposobnostima nisu uspeli da popune sva mesta u dvojezičnim odeljenjima prirodno-matematičkog smera u Jovinoj gimnaziji (srpsko-rusko i srpsko-nemačko), pa ni razred nadarenih za matematiku gde se nastava odvija na srpskom. U Karlovačkoj gimnaziji manjkalo je interesovanja za klasične jezike i ruski. Po pet praznih mesta ostalo je i u specijalnim odeljenjima, odobrenim ove godine: za geografiju i istoriju u Karlovačkoj, a za scenske i audio-vizuelne umetnosti u Lazinoj gimnaziji.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.