“NE” ZA MHE U PARAĆINU Investitoru gradnje na reci Grzi je PONIŠTENA DOZVOLA

0
ilustracija

Paraćin je još jedan grad koji je rekao ne malim hidroelektranama! Odeljenje za urbanizam Opštine Paraćin poništilo je krajem prošle godine pravnosnažno rešenje o građevinskoj dozvoli za izgradnju MHE na reci Grzi.

Skupština ove opštine obrazovala je radno telo sa zadatkom da utvrdi da li je bilo kršenja zakona u postupku izdavanja ove dozvole, a u planovima detaljne regulacije južnog dela izletišta Grza i Petruške, oblasti koji su doneti prošle godine konstatuje se da “nema uslova za izgradnju mini-hidroelektrana”.

Kako se navodi u rešenju o poništavanju građevinske dozvole, u postupku kontrole lokacijskih uslova za izgradnju MHE “Grza”, po prijavi GG “Odbranimo Grzu”, republička urbanističko-građevinska inspekcija utvrdila je da pomenuti uslovi “nisu u skladu sa važećim planskim dokumentima odnosno zakonom i propisima”.

Građevinska dozvola izdata je protivno Zakonu o planiranju i izgradnji jer objekat MHE u trenutku izdavanja građevinske dozvole nije posedovao energetsku dozvolu, stoji u rešenju. Utvrđeno je da je investitoru izdata energetska dozvola 28. septembra 2018. godine, ali da je građevinska dozvola izdata dan ranije 27. septembra, što nije u skladu sa zakonom. Sporni su bili i brana i zemljište za vodozahvat.

“Brana koja formira navedeno veštačko jezero-akumulaciju izgrađena je nelegalno, bez ikakve tehničke dokumentacije, bez rešenih imovinskopravnih odnosa i za istu ne postoji izdata građevinska dozvola, ili upotrebna dozvola niti vodna akta. Sam vodozahvat za MHE “Grza” predviđen je na katastarskoj parceli koja se vodi kao šumsko zemljište. Nijednim planskim dokumentom koji obuhvata navedene parcele nije predviđeno da se vodozahvat može graditi na šumskom zemljištu”, konstatuje se u rešenju.

Boban Dimitrijević, načelnik opštinske Uprave za urbanizam, kaže za “Blic” da je pristigla žalba investitora na rešenje o poništavanju dozvole o kojoj će odlučiti drugostepeni organ – Ministarstvo građevinarstvam saobraćaja i infrastrukture u roku od 15 dana.

Donošenje rešenja o poništavanju dozvole za MHE “Grza” usledilo je u ponovljenom postupku, na zahtev GG “Odbranimo Grzu” koja je inicirala i formiranje anketnog odbora. Njihovi predstavnici su 21. januara anketnom odboru prezentovali dokaze zbog kojih smatraju da je postupak koji je rezultovao donošenjem građevinske dozvole za izgradnju MHE “Grza”, sproveden nezakonito.

Izvor: blic

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.