“Ne smemo da zaboravimo, ali moramo da oprostimo”

0

Patrijarh SPC Porfirije poručio je da treba da se pomolimo za sve nevino postradale u strašnim avgustovskim danima 1995. godine

On je sredu uveče u Busijama, na obeležavanju Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji Oluja, istakao da treba da se pomolimo i za sve postradale pre toga u Hrvatskoj, kao i da ne smemo zaboraviti, ali da kao hrišćani moramo oprostiti.

“Da se pomolimo Bogu da u svoje naručje primi sve nevine postradale strašnih avgustovskih dana 1995. godine, ali i one pre toga, od zadarske kristalne noći, stradale u Medaku i ličkim selima, do Pakraca i zapadnoslavonskih sela, sve nevino pobijene u gradovima i selima, po ulicama i njihvama u kućama i stanovima”, rekao je Porfirije nakom opela u Busijama, kojem je prisustvovao državni vrh Srbije i Republike Srpske na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Sabrali se da se motilveno setimo nebivalog po razmerama na evropskim prostorima nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije. Sve je to kamičak u mozaiku naših novijih stradanja i raspeća zajedno sa Jadovnom, Jastrebarskim, Glinom, Jasenovcem…”, naveo je patrijarh srpski.

Moleći se za postradale, dodao je ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sećanja, a još manje da uđemo u matricu zapomaganja i parališemo sebe zatvaranjem u bezilazno stanje žrtve. Istakao je da narativ žrtve ne može biti pokretač niti izvor nadahnuća, kao i da je to pre trajna muka i pakao.

Naš narod je toliko puta baš kroz žrtvu osvajao iskustvo slobode i vaskrsneja, rekao je patrijarh.

Porfirije je ponovio reči bivšeg patrijarha Germana – Ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti.

On je je podsetio na svetog mučenika Vukašina Jasenovačkog iz Klepaca koji je rekao – samo ti dijete ti radi svoj posao, koje su bile upućene monstrumu lišenom svakog ljudskog lika. Porfirije kaže da je mnogo puta bio u Dalmaciji i zavoleo kao svoju braću i pravoslavne Srbe, ali i mnoge dobre Hrvate, koji su bili vekovima upućeni jedni na druge i postajali srodnici, ali imali i sukobe i pronalazili načine da zajedno idu dalje.

“Zato se pitam ko je dobitnik vašim progonom, ostala je samo pusta i prazna, neobrađena zemlja, a zlo je upisalo sebi još jedan dobitak. Ccovek je poražen, a Bog koji hoće mir među ljudima još jednom je izneveren”, rekao je Porfirije.

Obraćajući se okupljenim u Busijama poručio je – danas smo se sabrali kako bi jasno rekli da ne zaboravljamo krajeve u kojima smo se majčinim mlekom hranili, i to ne samo mi već i naši preci koji su se vekovima rađali u Dalmaciji, na Kordunu, u Lici, na Baniji i u Slavoniji, po čitavoj današnjoj Hrvatskoj.

Kaže da pamtimo i Praredovića, Desnicu, Teslu, Milankovića i sve druge koji su doprinosili ne samo kulturi svog srpskog naroda već i hrvatskog i svih naroda sveta. Poručio je da jedino sa verom u Boga i sa crkvom možemo da i pored svih teškoća da damo sve od sebe u izgradnju mira i ispravljenje istorijskih nepravdi. Ta merila nisu pojmljiva našem umu, ali će svakom dati po delima njegovim, dodao je on.

“Nisu nam potrebni samozvani mirotvroci kao posrednici, jer su oni često vođeni nama nepoznatim interesima. Pod plaštom mirotvorstva oni nam neretko nameću formule naših nesporazuma sa drugima, kao jezičke i zauvek definišuće logore. Na taj način ne samo da pomažu već stvaraju nepromostive jazove i čine ih još dubljim” rekao je Porfirije.

Samo nam je potreban Hristos i mir i za taj mir molimo se dana, naglasio je patrijarh dodajući da osveta i mržnja umrtvljuju onoga ko je opsednit njima. Porfirije je rekao da u molitvama treba da se setimo i drugih nevinih žrtava bez obzira na to kojoj veri ili narodu pripadaju.

“Bog ne broji čijih je žrtava više, a čijih je manje, pred njim su sve žrtve iste, zvale se one Jovan, Jozo ili Jusuf”, istakao je patrijarh.

Takođe, poručio je da u svom srcu moramo da budemo veći od počinjenog zla i da nemamo osvetničke misli. Kako je rekao, treba da gradimo poverenje i razumevanje među pojedinicima i narodima i tako jevanđelskim putem postavljamo čvrste temelje boljoj i pravednijoj budućnosti za svaki narod. Učinismo danas pomen i poziv da se svim silama suprotstavimo svakom pogromu i progonu, bilo koga i bilo gde, poručio je Porfirije.

Izvor: tanjug, b92

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.