NBS: Devizne rezerve Srbije 13,03 milijarde evra u septembru

0

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju septembra 13.03 milijarde evra, i manje su za 338,8 miliona u odnosu na kraj prethodnog meseca, saopšteno je iz NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 136 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su 10,77 milijardi evra.

Niži nivo bruto deviznih rezervi u septembru je u najvćoj meri rezultat delovanja dva faktora – plaćanja deviznih obaveza države (neto 212 miliona evra), kao i aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu prodajom deviza (150 miliona evra), radi nastavka obezbeđenja finansijske stabilnosti, odnosno ublažavanja efekata korona krize na domaću ekonomiju.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom septembra ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno neto 17,2 miliona evra), a ostvaren je i pozitivan neto tržišni efekat od 6,0 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 410,4 miliona evra i bio je za 48 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. Od jan aura do kraja septembra ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,82 milijarde evra.

U septembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru neto prodala 120 miliona evra.

Od početka godine, NBS je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1,63 milijarde evra, navodi se u saopštenju.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.