Najsiromašnijima jeftinija struja, gas i daljinsko grejanje

0
Foto: Pixabay

Najsiromašniji građani Srbije već nekoliko godina imaju mogućnost da deo potrošene električne energije ili prirodnog gasa koriste besplatno, a po svemu sudeći pravo na olakšice moći će da ostvaruje i za korišćenje daljinskog grejanja.

Ova mogućnost predviđena je novim Zakonom o energetici, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen. Da bi neko domaćinstvo dobilo mogućnost da deo energenata koristi besplatno, mora steći status energetski ugroženog kupca. Kako bi onima kojima je takva pomoć zaista neophodna ona bila i dostupna, predviđeno je i da se pojednostavi procedura za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca.

Sredstva za subvencionisanje troškova energenata, koje energetski ugroženi kupci koriste besplatno svake godine izdvajaju se iz budžeta. Ove godine je za energetski ugrožene građane planirano 1.300.000.000 dinara, što je manje nego prošle godine, kada je za ovu namenu bilo namenjeno 1.560.000.000 dinara, ali je slično iznosu koji je bio izdvojen 2019. godine.

Najveći broj onih koji steknu status energetski ugroženog kupca olakšicu koristi za plaćanje struje. Razlog je u tome što se pri plaćanju struje račun umanjuje svakog meseca, a za prirodni gas samo tokom grejne sezone, odnosno šest meseci. Treba reći i to da oni koji steknu status energetski ugroženog kupca mogu bez plaćanja da troše deo samo jednog energenta – ili struje ili prirodnog gasa, a da li će se s tom praksom nastaviti za sada se još uvek ne zna, jer to kakve će promene doneti novi zakon, ko će imati pravo da besplatno koristi deo energenata, koliko će umanjenje iznositi i kada će moći da se koristi, biće poznato kada to bude regulisano odgovrajućim propisima.

Za sticanje stutusa energetski ugroženog kupca potrebno je da se ispuni nekoliko uslova, među kojima su i broj članova domaćinstava i visina ukupnog mesečnog prihoda. Ministarka rudarstva i eneregetike Zorana Mihajlović najavila je da će se promeniti i granice mesečnih primanja domaćinstava, na osnovu kojih se dobija status energetski zaštićenog kupca. Za sada mesečni prihod jednočlanog domaćinstva ne sme premašiti iznos od 14.848,60 dinara, za domaćinstva s dva i tri člana limit je 21.619,25 dinara, s četiri i pet članova 28.385,45 dinara, dok je limit za domaćinstvo sa šest i više članova 35.696,30 dinara. Od broja članova domaćinstva zavisi i broj kilovata koji se mogu potrošiti bez plaćanja. Jednočlano domaćinstvo tokom cele godine može trošiti bez plaćanja 120 kilovata mesečno, ona s dva i tri člana 160 kilovata, s četiri i pet članova 200, a domaćinstva sa šest i više članova 250 kilovata.

Potrebno je i da socijalno ugroženi građani redovno plaćaju svoje račune, odnosno da nemaju dugovanja, ali i da ne troše više kilovata od propisanih limita. Potrošnja struje veća od one koja obezbeđuje pravo na besplatno trošenje dela kilovata povlači za sobom gubljenje statusa energetski zaštićenog kupca. Pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije može se ostvariti ako je mesečna potrošnja, u obračunskom periodu, svedena na 30 dana, manja ili jednaka četvorostrukoj količini električne energije na koja energetski zaštićeni kupac ima pravo.

Povlastica koja obezbeđuje umanjenje računa za deo potrošenih energenata važi jednu kalendarsku godinu, pa se mora podneti novi zahtev koji obezbeđuje smanjenje računa. Oni koji primaju socijalnu pomoć i dečiji dodatak ovo pravo ostvaruju direktno, bez podnošenja zahteva.

Godišnje se prijavi oko 80.000 domaćinstava

Od kako postoji mogućnost da se deo potrošene električne energije i prirodnog gasa koristi bez plaćanja, godišnje se za tu beneficiju nije prijavljivalo više od 100.000 domaćinstava, što je daleko manje od onoga što se procenjivalo prilikom uvođenja ove olakšice, odnosno donošenja Uredbe o energetski zaštićenom kupcu – da će je koristiti i više od 300.000 domaćinstava. Dakle, cifra onih koji su tu mogućnost koristili uglavnom se zaustavljala na oko 80.000 domaćinstava.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.