Na spisku 7 novih i 6 potencijalnih obrazovnih profila

0
Foto: PKS

Od 27. septembra svi zaintersovani poslodavci koji žele da se uključe u model dualnog obrazovanja za narednu školsku godinu mogu podneti prijavu, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Poslodavci se prijavljuju putem specijalizovanog veb portala PKS http://portal.dualnoobrazovanje.rs/ na kojem kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnose prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja.

U model dualnog srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji trenutno je uključeno skoro 900 poslodavaca, a dualno obrazovanje u ovoj školskoj godini pohađa oko 6.900 učenika u 74 škole. Poslodavci su najzainteresovaniji za dualni model u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, Južnobačkom, Šumadijskom i Pomoravskom, kao i u Beogradu. Prvi koraci u razvoju ovog modela učinjeni su još 2013. godine i do 2016. godine već je bilo 400 učenika koji su se školovali za jedan od tri obrazovna profila (bravar-zavarivač, industrijski mehaničar i električar) u 16 škola i 40 kompanija. Do sada je više od 3.000 učenika u Srbiji završilo školovanje po dualnom modelu obrazovanja, a oko 70 odsto njih se zaposlilo u struci.

Od sledeće, školske 2022/2023, u ponudi za realizaciju po dualnom modelu će se, pored postojeća 52 obrazovna profila, naći i sedam novih: elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista i izrađivač hemijskih proizvoda. Prijave poslodavaca otvorene su do 30. novembra 2021. godine. Poslodavci podnose Izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i Zahtev za akreditaciju. Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije do 15. decembra, elektronskim putem na mejl: jasmina.limoniŽpks.rs ili na adresu Privredne komore Južnobačkog upravnog okruga, Narodnog fronta 10, Novi Sad.

Spisak sadrži 59 profila, među kojima su operater osnovnih građevinskih radova, rukovalac građevinskom mehanizacijom, električar, elektromonter mreža i postrojenja, elektrotehničar informacionih tehnologija, tehničar mehatronike, serviser termičkih i rashladnih uređaja, monter telekomunikacionih mreža, aviomehatroničar, avio-tehničar, avio-tehničar za vazduhoplov i motor, avio-tehničar za elektronsku opremu vazduhoplova,avio-tehničar za elektro opremu vazduhoplova, bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, mehaničar motornih vozila, operater mašinske obrade, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, mehatroničar za radarske sisteme, mehatroničar za raketne sisteme, mehatroničar za transportne sisteme aerodroma, mesar, operater u prehrambenoj industriji, pekar, prehrambeni tehničar, vinogradar-vinar, poljoprivredni tehničar, tehničar vazdušnog saobraćaja, tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost, tehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje, tehničar za logistiku i špediciju, tehničar za bezbednost informaciono-komunikacionih sistema u vazdušnom saobraćaju, modni krojač, industrijski krojač, tehničar modelar odeće, mehaničar tekstilnih mašina, obućar, konobar, kuvar, poslastičar, trgovac, turističko-hotelijerski tehničar, trgovinski tehničar, operater za izradu nameštaja , tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, stolar, tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje, tehničar za polimere, plastičar, tehničar štampe, tehničar za operativnu forenziku,

Privredna komora Srbije napravila je i spisak potencijalno novih profila: elektrotehničar telekomunikacija; rukovalac poljoprivredne mehanizacije; kulinarski tehničar; vodoinstalater; tehničar za industrijsku robotiku; galanterista; izrađivač hemijskih proizvoda. Od preduzetnika i kompanija zavisi hoće li i kako će se uključiti u proces dualnog obrazovanja.

Moderan trening centar
Ministarstvo prosvete nedavno je najavilo da će osnovati moderan trening centar za dualno obrazovanje kadrova za potrebe železnice. Ovo ministastvo u najmoderniju opremu i razvoj tog centra uložiće pet miliona evra, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić. Ministar Ružić je potpisao Memorandum o saradnji sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i najavio da se u obrazovanje kadrova za potrebe železnica od naredne godine uvodi dualno obrazovanje, koja podrazumeva i učenje kroz rad u kompanijama železnica Srbije. Sredstvima koja će biti uložena u Trening centar biće nabavljena najmoderniji stacionarni simulatori cele kabine za upravljanje vozovima za mašinovođe, kako na železnici, tako i u tramvajskom saobraćaju. Ovi simulatori cele kabine, kako je rekao, pandan su već poznatim simulatorima koje koriste piloti Er Srbije već godinama i kakve ima naša Vazduhoplovna akademija. Biće nabavljene i druge vrste simulatora za sve učesnike u praćenju vozova i tramvaja (kompaktni simulatori za obuku, Nano simulatori, Virtualni simulatori realnog okruženja).

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.