Mitropolija crnogorsko primorska: Odbili smo ponižavajući ultimatum

0
Foto: Pixabay

Nakon propalog dijaloga ekspertskih timova vlade i MCP, Episkopski savet je sa žaljenjem konstatovao da je Crkvi danas bio postavljen utimatum obavezne registracije Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori uprkos činjenici da kao crkvene ustanove postoje na prostoru Crne Gore punih osam vekova.

U episkopskom saopštenju se Ističe da je time u potpunosti ignorisano istorijsko postojanje i pravni subjektivitet Mitropolije i eparhija.

“Zahtevom ekspertskog tima vlade je na taj način ignorisana i odluka Svetog Arhijerejskog Sabora SPC od 26. maja 2006. godine kojom je to najviše telo SPC pod predsedništvom blaženopočivšeg Patrijarha Pavla, priznajući obnovljenu nezavisnost Crne Gore, zapravo izvršena prijava tradicionalnog kontinuiteta subjektiviteta drevne Zetske Mitropolije i ostalih episkopija u Crnoj Gori. Navedena odluka je 1. decembra 2006. godine zvanično uručena tadašnjem predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću”, navodi se u saopštenju Episkopskog saveta.

Jasno je, poručuju episkopi, da Vlada Crne Gore, za razliku od Crkve, ni ovom prilikom nije imala iskrene namere da se kroz dijalog dođe do zajednički prihvatljivog i održivog rešenja već je poziv za dijalog očevidno služio za nove ucene Crkve i aktuelni politički marketing, u čemu Crkva ne može i ne želi da učestvuje.

“Namere i cilj vlade je, na žalost, pokazao i pokazuje višemesečni progon sveštenstva, monaštva i vernog naroda počev od učešća na mirnim litijamja, preko neodobravanja privremenih boravaka sveštenstvu i monaštvu do rušenja svetinja”, navodi s u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Episkopski savet, imajući u vidu složenost situacije u Crnoj Gori, smatra da bi prihvatanje predloga Crkve o izmeni I dopuni Zakona predstavljalo puno poštovanje Ustava i pravnog poretka Crne Gore i presudno doprinelo smirivanju tenzija i napetosti u društvu.

“U pitanju je jedinstveni način da se prevaziđu suštinske podele i problemi koji već duže vreme potresaju i razdiru Crnu Goru”, poručili su epikopi.

Smatraju da je bilo poniženje postavljati Crkvi ultimatum da se ponovo registruje i da iznova, kao nekakva novoformirana verska zajednica, stiče pravni subjektivitet koji je priznat i prepoznat od svih vlasti, pa čak i okupatorskih, kroz vekove do danas.

Episkopi ukazuju da do danas niko nikada nije postavio pitanje postojanja pravnog subjektiviteta ove Crkve i njenih svojinskih prava na svetinjama i ostaloj zaveštanoj crkvenoj imovini, o čemu postoji bezbroj dokaza od Otomanske imperije preko Kral?evine Crne Gore do SFRJ.

Poručuju I da je svima jasno, bez obzira što vlada uporno obmanjuje međunarodnu javnost, da u zakon nije implentirana nijedna suštinski bitna preporuka Venecijanske komisije od 24. juna 2019. godine.

Crnogorska vlada optužila Mitropoliju za krah pregovora

Za krah pregovora crnogorske vlade i Mitropolije crnogorsko primorske, premijer Duško Marković optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu.
“Tokom druge runde ekspertskih razgovora, vođenih juče i danas, prihvatili smo: Prvo – Da se postupak utvrđivanja zemljišno-knjižnih upisa iz upravnog postupka premesti u redovni sudski postupak, gde teret dokazivanja vlasništva pada na državu, a ne crkvu”, saopštio je Marković.

Dodao je da je u tom smislu predložen poputno novi član 63 Zakona, čime je tvrdi vlada prihvatila predloge.

Kao drugo, Marković kaže da je predloženo da Srpska pravoslavna crkva nastavi sa korišćenjem svih crkvenih i manastirskih objekata, imanja i drugih nepokretnosti koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, versko i kulturno dobro.

“I u tom smislu smo predložili potpuno novi član 64 Zakona, i jasno isključili mogućnost da verske objekte može korisiti bilo koja verska zajednica, osim Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, naveo je.

I najzad, treći predlog vlade, kaže Marković, bo je da se predložene izmene usvoje već prekostra na sednici vlade, a nakon toga I parlamentu radi izjašnjavanja u hitnoj proceduri do kraja ovog meseca.

“Pojednostavljeno – ovo bi značilo da svetinje više nisu napadnute, kako to Crkva predstavlja, odnosno da bi izmenama i dopunama Zakona bile u potpunosti i trajno zaštićene! Rečju – da više nema govora o njihovoj navodnoj ugroženosti kako se spočitavalo vladi“, kazao je premijer Marković u obraćanju javnosti, neposredno nakon okončanja druge runde razgovora pravnih eksperata vlade i MCP.

Premijer je rekao da ovim ustupcima, čiji su prevashodni ciljevi prevazilaženje nesuglasica i podela u pravoslavnom biću Crne Gore i izgradnja poverenja između Države i Crkve, vlada sa svoje strane nije postavila bilo kakve uslove.

“Jedini zahtev vlade bio je registracija svih crkava i verskih zajednica, pa i Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija, po slovu zakona. Registracija, koja je bila obaveza i po ranijem Zakonu. Registracija, na način kako to uređuju sva civilizovana i demokratska društva. Nažalost, crkva je to odbila”, kazao je Marković.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.