MIROVIĆ: Prirodna saradnja Republike Srbije i Republike srpske na svim poljima

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas učesnicima Drugog foruma o privrednoj saradnji Republike Srbije i Republike Srpske, koji se održava u Master centru Novosadskog sajma.

Uz želje za uspešan rad ovog skupa, koji treba da rezultira dobrim idejama i predlozima za njihova konkretna rešenja, Mirović je saradnju Republike Srbije i Republike Srpske na svim poljima, pa i ovom privrednom, imenovao kao prirodnu.

„Takvu prirodnu vezu ostvarujemo ne samo zbog Sporazuma o specijalnim odnosima koji imamo ili zbog geografske povezanosti, već i zbog neraskidive bliskosti naroda, koji u njima živi. To je najdublja veza kojoj bilo kakav politički inženjering – a mnogo je takvih inžinjeringa bilo – ne može ništa“, rekao je Mirović.

Mirović je poručio da moramo raditi pre svega na konkretnom povezivanju privrednika, institucionalnom povezivanju i povezivanju lokalnih samouprava u okviru već postojećih projekata.

Ovaj forum vidi kao mesto okupljanja privrednika, mesto komunikacije i eventualno konkretnih ugovara, jer u tome je kako je predsednik Pokrajinske vlade rekao i najvažnija suština Republike Srbije i Republike Srpske, a to je privredno povezivanje od čega zavisi potencijal i jedne i druge republike.

Podsetivši da je robna razmena Srbije i Republike Srpske u 2015. godini premašila 560 miliona evra, predsednik Mirović je podsetio da je značajan udeo u tome imala i privreda Vojvodine, pre svega njen poljopvrivredni i prehrambeni deo. Prema njegovim rečima, izvesno je, međutim, da će prostora za povećanje te razmene još biti i da na tome treba zajednički vredno da radimo.

Mirović na ovom važnom privrednom skupu istakao i da se posebno moramo posvetiti zajedničkom nastupu prema evropskim fondovima, jer toga do sada takođe nije bilo u dovoljnoj meri. To se, pre svega, odnosi na naš Sremski okrug i na opštine iz Republike Srpske koje su mu najbliže.

Poseban značaj ima projekat izgradnje deonice autoputa Novi Sad-Ruma-Šabac sa tunelom kroz Frušku goru, što će doprineti i boljoj vezi Republike Srpske i Vojvodine, a što će na ovom forumu biti prezentovano.

Kako je Mirović naglasio ovo će biti jedna u nizu potvrda zajedničkog opredeljenje Republike Srbije i AP Vojvodine za intenzivan infrastrukturni razvoj pokrajine kao jedan od ključnih uslova za brži ekonomski razvoj.

Na današnjem forumu, učesnicima će biti predstavljen i projekat naše pokrajine u okviru podrške povezivanju privrede i naučnoistraživačkih ustanova, koji Pokrajinska vlada uvodi kao potpunu novinu.

U okviru ovog projekta će u 2017. godini sa 70 miliona dinara biti podržani privredni subjekti da patente, projekte ili strateške dokumente, uzimaju od naučnoistraživačkih ustanova, što je u razvijenom svetu odavno praksa, najavio je ovom prilikom predsednik Pokrajinske vlade.

Predsednik Narodne skupštine Republike srpske Nedeljko Čubrilović, istakao je glavno očekivanje da će ovaj forum, koji ima i međunarodni karakter, za rezultat imati ispunjavanje konkretnih ciljeva na planu privredne saradnje koju ostvarujemo.

Direktor Razvojne agencije Željko Sertić je između ostalog, naglasio značaj ove saradnje, koju je institucionalno pokrenuo predsednik Pokrajinske vlade, i koja je u ovom trenutku iza sebe ima čak 400 bilateralnih susreta.

Drugi forum o privrednoj saradnji Republike Srbije i Republike Srpske organizuje Razvojna agencija Srbije i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.