Ministarstvo razjasnilo: Zarade iz inostranstva oporezuju se u Srbiji

0
Foto: upravacarina.rs
Postoje i ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u kojima je predviđena primena metoda izuzimanja, i prema tim ugovorima naši rezidenti nemaju obavezu plaćanja poreza na dohodak u Srbiji.

Rezidenti Srbije obveznici su poreza na dohodak po osnovu prihoda koje ostvare u Srbiji i u inostranstvu, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu finansija povodom nedoumica u javnosti poslednjih dana o tome da li su i naši gastarbajteri obavezni da plaćaju porez na dohodak građana.

U ministarstvu ističu da je to rešenje koje se primenjuje u najvećem broju savremenih država.

„Tako da i zarade koje ostvare rezidenti Republike Srbije po osnovu rada kod stranih poslodavaca u inostranstvu (tzv. gastarbajteri) oporezuju se u Srbiji”, objašnjavaju u Ministarstvu finansija, prenosi Tanjug.

Međutim, bez obzira na to da li Srbija primenjuje ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa državom u kojoj je naš rezident zaposlen kod stranog poslodavca, naš rezident ima pravo na poreski kredit po osnovu poreza koji je plaćen na zaradu koju je ostvario.

S tim da takav kredit ne može biti viši od poreza koji bi se na takvu zaradu platio u Srbiji.

Takvo rešenje predviđeno je i u velikoj većini ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koje je Srbija zaključila u poslednjih dvadesetak godina.

Takođe, postoje i ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u kojima je predviđena primena metoda izuzimanja, i prema tim ugovorima naši rezidenti nemaju obavezu plaćanja poreza na dohodak u Srbiji po osnovu zarada koje su ostvarili kod stranih poslodavaca u državama sa kojima su takvi ugovori zaključeni.

Što se tiče obaveza po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, prema propisima Srbije kojima se uređuje obavezno socijalno osiguranje (penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti) državljani Srbije zaposleni u inostranstvu kod stranog poslodavca nisu osiguranici na obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade koju ostvaruju od tog stranog poslodavca.

Za lica koja nisu osiguranici prema domaćim propisima kojima se uređuje obavezno socijalno osiguranje, ne postoji obaveza obračunavanja i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Prema tome, naši državljani zaposleni kod stranih poslodavaca u inostranstvu nemaju obavezu plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade koju ostvare u inostranstvu od stranih poslodavaca.

Izvor: politika
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.