MINIMALAC, PORODILJE I TRUDNICE Ko ima pravo na državni dodatak, a ko ne

0
Foto: RTV

Imaju li trudnice i porodilje pravo na minimalac od oko 30.000 dinara koji će država tri meseca isplaćivati poslodavcima za svakog radnika. Ovo je jedno od najčešćih pitanja mnogih dama u prethodnih nekoliko dana, a koliko ima da je država obelodanila paket ekonomskih mera kao podršku građanima i privredi.

Odgovor ima svoje dve strane. Pravo na minimalac imaju ako im poslodavac plaća zaradu ili naknadu zarade na sopstveni teret, dakle iz svojih sredstava, bez prava na refundaciju (makar i za deo meseca).

S druge strane, za sve naknade zarada koje u celosti padaju na teret države ne isplaćuje se minimalac i to se odnosi i na porodilje koje se nalaze na porodiljskom odsustvu, potvrdili su u Ministarstvu finansija.

Inače, prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici s decom, naknada za porodiljsko bolovanje se manje-više obračunava na isti način za sve mame, bez obzira u kakvom su radnom statusu. Naknada zavisi od toga koliko je porodilja radila tokom 18 meseci pre otvaranja trudničkog, odnosno porodiljskog bolovanja.

Prilikom obračuna naknade, u obzir se uzima bruto plata kao osnovica. To utvrđuje lokalna samouprava, a ne poslodavac i ti podaci se evidentiraju u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja. Kao relevantno se uzima ono što postoji na dan podnošenja zahteva.

Ako je novopečena mama zaposlena kod poslodavca, bilo da ima ugovor o radu na neodređeno ili određeno vreme, ostvaruje pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta.

Svim mamama preduzetnicama i onima koje nisu angažovane po ugovoru o radu zarada se obračunava tako što se bruto osnovice zarada ostvarenih u prethodnih 18 meseci, ili kad su žene koje su poljoprivredni osiguranici u pitanju 24 meseca, podele sa 1,5.

Roditeljski dodatak

Republika Srbija daje finansijsku pomoć roditeljima novorođenčadi. Visina pomoći i način isplaćivanja zavise od toga koje je dete po redu, a nezavisno od toga većina opština, takođe, izdvaja novac za tek rođene bebe.

Na primer, svaka porodilja u Beogradu ima pravo na jednokratno novčano davanje u iznosu od 10.000 dinara, bez obzira koje je dete po redu rođenja. Nezaposlene porodilje imaju pravo i na jednokratnu pomoć od 25.000 dinara. Ova dva prava ne isključuju jedno drugo, pa tako nezaposlena porodilja u Beogradu može da dobije jednokratno 35.000 dinara.

Roditeljski dodatak je finansijska pomoć koju država daje majkama za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta. Visina pomoći zavisi od toga koje je dete po redu, a naknada za prvo dete isplaćuje se jednokratno, dok se naknada za drugo, treće i četvrto dete isplaćuje na 24 mesečne rate.

Izvor: blic

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.