Milo Đukanović nazvao LUDACIMA narod u litijama po Crnoj Gori

0

Ne dozvolite da se vaša verska sloboda zloupotrebljava na način na koji se ovih dana zloupotrebljava da bi se srušila Crna Gora. Ne dozvolite da budete deo tog ludačkog pokreta, rekao je Milo Đukanović u Tivtu

Veoma jasno i sa veoma jasnom porukom – ni DPS ni ja nemamo ambiciju da uređujemo odnose unutar crkve, ali imamo vrlo jasnu nameru da obezbedimo bespogovornu implementaciju onoga što su ustavna uređenja – a to je odvojenost cvrkve i države i zagarantovana sloboda veroispoviesti za svakog ko želi da upražnjava svoja verska prava i slobod, izjavio je Milo Đukanović u Tivtu. – . Niko nikome od vas neće određivati gde ćete da pođete, u koju crkvu, niko vam iz partije ne može osporavatio vaše versko pravo. Kazali smo ponoviću – svako od vas treba da ide u skladu sa svojim navikama u svoju crkvu, da se pomoli bogu, zapali sveću, da krsti koga želi… To je nešto što je sastavni deo civilizacijskog i demokratskog poimanja slobode svakog čoveka od strane DPS. Ali isto tako – ne dozvolite da se vaša verska sloboda zloupotrebljava na način na koji se ovih dana zloupotrebljava da bi se srušila Crna Gora. Ne dozvolite da budete deo tog ludačkog pokreta.

Ovo je kazao predsednik Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović u Tivtu, ističuči da ne može biti velike Srbije, niti velike Albanije.

– Može biti samo velike tragedije. I umesto da su se te lekcije dobrano naučile u 90. tim godinama, umesto da se od toga odustalo i duboko zakopalo, kao što vidimo, nepunih 30 godina nakon toga, se vraćaju stare ideje na sto i sastavni dio tih idea jeste velikosrpski nacionalizam koji koristeći se SPC pokušava da Crnoj Gori i dalje predstavlja, da utiče na njen život kao na život druge srpske države. To je nešto sa čim se ne slažemo I prema čemu pokazujemo, rekao bih veoma nepokolebljiv i čvrst otpor i to je nešto što nikada nećemo dozvoliti da prođe u Crnoj Gori, kazao je Đukanović.

– Mi imamo vrlo jasnu nameru, a to je da obezbedimo bespogovornu implementaciju onoga što su ustavna određenja u Ustavu Crne Gore, a to je odvojenost crkve i države i zagarantovana sloboda veroispoviesti, kazao je Đukanović, koji je govoreći o Zakonu o slobodi veroispovesti istakao da se radi o zakonskom rešenju koje je temeljno, dugo i kvalitetno pripremalo duže od četiri godine, uz javne rasprave.

On je kao manipulaciju tvrdnju da se nešto želi oteti Srpskoj pravoslavnoj crkvi, što je, kako je rekao, apsolutna neistina.

– Nema pomena o otimanju imovine SPC. O tome ne govorimo u tom Zakonu. Mi smo u svom programu kazali da želimo da obnovimo Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, da želimo da to radimo kao odgovorni ljudi, zato što živimo u u jednom teškom paradoksu za balkanske uslove.

– Predsednik DPS je konstatovao da je velikosrpski nacionalizam morao malo utihnuti nakon 2006, ali nikada se nije pomirio sa crnogorskom nezavisnošću i da dalje sanja svoj san, da se prekomponuje Balkan, da se napravi uvećana Srbija, Albanija, Hrtvatska, a da ostali nestanu.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.