Milioni iz IPA fondova za ekologiju, pomoć preduzetništvu…

0
Foto: mei.gov.rs

Novac iz pretprsitupne pomoći IPA 2018. u vrednosti od 179,1 miliona evra je konkretan novac koji ide na konkretne projekte, rekla je ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović za RTS i dodala da se često govori od evropskim integracijama samo u kontekstu političkih dešavanja, a Srbija kao kandidat ima još jednu dodatu prednost procesa, a to su upravo ovi fondovi.

Joksimović je rekla da je u Srbiju u poslednjih 15 godina ušlo tri milijarde evra iz različitih izvora, a da je od 2014. godine, od kada je na funkciji nacionalnog IPA koordinatora zaduženog za programiranje sredstava za Srbiju, za period od 2014. do 2020. obezbeđeno milijardu i po evra.

“Brojne infrastrukturne projekte od tog novca smo obezbedili, ali i reformske procese u državni, sve su to stvari koje su nekad vidljive nekad manje vidljive, a od 2014. mi smo dobili akreditaciju da mi ugovaramo kao Republika Srbija sve projekte, dok je do tada je EU koja je bila zadužena za ugovaranje”, rekla je Joksimović.

Ona dodaj da je ovo način izražavanje poverenja za dosadašnji uspešan rad u ovoj oblasti.

Joksimović objašnjava da sam postupak realizacije projekta traje šest godina, odnosno da je, na primer, ako imamo 2015. IPA isprogramiran, potrebno tri godine da se pripremi projekat i tri godine da ga izvedete.

“Proces programiranja teče tako što evropska komisija kaže našem ministarstvu koje su oblasti koje ona želi da podrži, nakon toga pozovemo sva druga ministarstva i kažemo u ovim oblastima ćemo moći da koristimo novac. Ministarstva dostave najbolje projekte koji su u najboljoj fazi da bi mogli da budu ubačeni u paket podrške EU”, dodaje Joksimović.

Od 179,1 miliona evra iz IPA 2018. 62 miliona opredeljeno je za zaštitu životne sredine, od toga 51 za postrojenje za pročišćenje otpadnih voda u Nišu , rekla je Joksimović dok je 40 miliona evra opredeljeno za pomoć preduzetništvu u inovacijama, objašnjava i dodaje da je od tih 40, 15 miliona je namenjeno za održivu turističku infrastrukturu.

“Jedan deo sredstava biće namenjen za neke lokacije koje su pod zaštitom UNESK-a,11 miliona evra za energetsku efikasnost, deo za značajne institucije u Beogradu, dok će 20 miliona evra biti namenjeno za stambeno ugrožene grupe”, kaže Joksimović.

Ona objašnjava da će resorno ministarstvo odlučivati o tome ko su najugoroženiji i da je vrlo važno da se istakne da sva sredstava uvek prolaze višestruku kontrolu.

“Jedan deo sredstava ide u saradnji sa civilnim društvom i nevladinim organizacijama za ugrožene grupe, ranjive kategorije društva , deo sredstava će biti namenjen upravo za žensko preduzetništvo, za mlade , biće program prekvalifikacija za one koji nisu našli radno mesto”, rekla je Joksimović.

Ona zaključuje da do 2012. godine manje od pet odsto ljudi je znalo da postoje ovi fondovi, a danas više od 50 odsto građana Srbije kaže da zna za neki projekat koji je finansiran iz IPA fondova.

Izvor: Tanjug , RTS, RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.