Mihajlovićeva brani 13 zakona u Skupštini

0

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović braniće u skupštini na vanrednom zasedanju predloge 13 zakona i odluka iz oblasti infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja omogućiće bržu realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u okviru novog investicionog ciklusa.

Ministarstvo je za 2020. godinu planiralo početak realizacije projekata iz novog investicionog ciklusa, vrednih oko pet milijardi evra, a efikasnije administrativne procedure doprineće da se u najkraćem mogućem roku izgrade planirani putevi, pruge, vazdušne i vodne luke i komunalna infrastruktura.

Takođe, ne ugrožavaju se osnovna prava vlasnika eksproprisanih nepokretnosti, uključujući zadržavanje načela o određivanju tržišne vrednosti za eksproprisane nepokretnosti, prava koja vlasnici tih parcela imaju po osnovnom zakonu i pravne institute zaštite prava vlasnika.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji predložen je sa ciljem daljeg usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije, kao i preciziranje i redefinisanje normi koje će omogućiti dalje napredovanje Srbije na Duing biznis listi Svetske banke. Najznačajnije izmene ovog zakona tiču se profesionalnih kvalifikacija, odnosno regulisanih profesija u oblasti planiranja i izgradnje, tj. izdavanja licenci inženjerima, arhitektama i prostornim planerima i sticanje prava na obavljanje stručnih poslova u okviru tih profesija.

Predlog zakona o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru treba da omogući da ova oblast bude uređena jednim propisom umesto sadašnja tri, da nadležnost za vođenje i održavanje bude objedinjena kod Republičkog geodetskog zavoda kao i da proces ažuriranja podataka i njihovu razmenu između državnih organa učini efikasnijim.

Predlog zakona o izmeni Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, ima za cilj da se poveća maksimalna spratnost objekata koji se grade u okviru ovog projekta (sa šest na osam spratova).

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, treba da omogući efikasniju primenu zakonskih odredbi u praksi, između ostalog u delu obezbeđivanja bankarskih garancija, i doprinese da se okonča svojinska transformacija zemljišta, i poveća promet građevinskog zemljišta i izgradnja na njemu.

Predlog zakona o izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, između ostalog, sadrži izmenjene odredbe u delu finansijske sposobnosti preduzeća koja se bave prevozom putnika, reguliše uslove za prodaju voznih karata i drugih prevoznih isprava putem interneta, i olakšavaju obaveze prevoznika za finansiranjem održavanja polazaka i omogućavajući planiranje prevoza koje je u većoj meri prilagođeno potrebama tržišta.

Pred poslanicima Skupštine su i dva predloga zakona iz oblasti vodnog saobraćaja – Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama omogućiće prenos nadležnosti sa Agencije za upravljanje luka na resorno Ministarstvo radi efikasnije realizacije kapitalnih projekata razvoja luka u Srbiji, a drugi cilj donošenja ovog zakona je zakonsko regulisanje tzv. minimalnog nivoa rentabilnosti lučkih usluga.

Drugi zakon iz ove oblasti, Predlog zakona o hidrografskoj delatnosti ima za cilj da uredi pravni okvir za obavljanje hidrografske delatnosti, čime će se obezbediti da se ona obavlja u skladu s međunarodnim i evropskim standardima, u cilju podizanja nivoa bezbednosti plovidbe.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju vrši se preciziranje određenih odredbi u postojećem zakonu i detaljnije uređuju pitanja iz oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu, doprinoseći usklađenosti domaćih propisa sa regulativom Evropske unije.

Na sednici će se razmatrati i dva međunarodna sporazuma u oblasti saobraćaja i infrastrukture, i to Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između vlada Srbije i Irana i Predlog zakona o potvrđivanju Aneksa i Sporazuma između vlada Srbije i Turske o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata.

Pred poslanicima će se naći i dva predloga odluka o oduzimanju svojstva dobra u opštoj upotrebi delu železničke infrastrukture. Vlada Srbije usvojila je dva predloga odluka kojima se o ukida ukupno 1.030,7 kilometara pruga (409,8 km i 620,9 km) na kojima se duže vreme ne odvija železnički saobraćaj.

Ukupna dužina pruga na teritoriji Srbije, uključujući i pruge na KiM, posle usvajanja ove odluke iznosiće 3.314,2 km umesto dosadašnjih 3.724 km.

Ukupno će na 20. vanrednom zasedanju Skupštine, koje počinje u ponedeljak, biti 20 predloga zakona i odluka.

 Izvor: Tanjug, RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.