Mihajlović: Promene u poslovanju “Srbijagasa” i EPS neophodne, direktori da poštuju odluke Vlade

0

“Promene u načinu poslovanja “Srbijagasa” i “Elektroprivrede Srbije” su neophodne, jer hoćemo da imamo moderna, uspešna i moćna preduzeća. Ne može država stalno da dotira novac i pokriva dugove, hoćemo preduzeća koja će biti regionalno poznata po uspešnosti, a ne po problemima. Nema tu ličnih odnosa, direktori javnih preduzeća moraju da sprovode odluke Vlade Srbije, a moj zadatak je da te reforme sprovedem i energetski sektor učinim stabilnim i jakim”, izjavila je za TV Prva potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je rekla da u “Srbijagasu” mora da se odvoje delatnosti transporta i distribucije gasa, jer ta preduzeća nemaju licencu za rad.

“Formirali smo radnu grupu da pomognemo “Srbijagasu” u sprovođenju promena. Kada to uradimo, imaćemo jasne informacije o investicijama, kako se sprovode, koliko su isplative, imaćemo uređeno poslovanje i javne nabavke, po našim zakonima i međunarodnim obavezama, a preduzeća će dobiti licence za rad. Nema vremena za čekanje, država je samo u 2019. preuzela gubitke “Srbijagasa” u iznosu od 1,2 milijarde evra”, rekla je ona.

Mihajlovićeva se osvrnula i na reformisanje EPS, rekavši da se moraju odvojiti delatnosti proizvodnje i distribucije struje, kao i da trenutne investicije ovog preduzeća u iznosu od 600 miliona evra nisu dovoljne.

“Distribucija godišnje pravi gubitke od 250 miliona evra. Moramo da popravimo stvari da bi EPS bio regionalni igrač. Jer, EPS će graditi hidroelektrane na Drini, mora da bude moćan i jak, a trenutne vrednosti projekata od 600 miliona evra su jako male. Očekujem da distributivna delatnost u oba preduzeća dobije licence za rad najkasnije do aprila 2021, a da u 2021. vidimo koliko ćemo ulagati u distributivnu mrežu da bismo smanjili gubitke. I da se više ulaže u životnu sredinu, u koju je EPS do sada uložio samo 350 miliona evra”, poručila je ona.

Potpredsednica Vlade pojasnila je da promene u načinu poslovanja EPS ne znače otpuštanje radnika niti privatizaciju ovog preduzeća.

“EPS i Srbijagas moraju da budu jake i moćne kompanije, odvajanje delatnosti distribucija struje i gasa trebalo je uraditi odavno a kada se to bude dogodilo niko neće izgubiti posao”, izjavila je Mihajlović.

Ona je najavila da će sutra biti održan sastanak radne grupe za reformu EPS, a u petak će se sastati radna grupa za reformu Srbijagasa.

“Moramo da odvojimo delatnosti i da trasport i distribucija budu izdvojeni iz ovih kompanija jer je to jedini način da budu uspešne. Za transport i distribuciju gasa sada recimo nemaju licencu jer je neko dozvolio da ne posluju po zakonu, a to mora da se menja”, rekla je ona.

Na pitanje da li će insistirati na smeni direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića odgovorila je da nije pitanje da li se hoće ili ne, te da nema ličnih odnosa sa njim.

Dodala je da Ministarstvo često od Srbijagasa ne dobija prave odgovore, ili uopšte ne dobija odgovore.

“O tome informišem predsednicu Vlade, to je njegov odnos prema Vladi Srbije”, rekla je ona i dodala da je Vlada jednoglasno donela odluku o reformi tog javnog preduzeća.

Ona je poručila svim direktorima javnih preduzeća da se odluke Vlade Srbije moraju sprovoditi inače neće biti na tom mestu, ili kako je dodala ona neće biti ministarka.

“Sve je potencijalno i njegova i moja smena, ako ne mogu da sprovedem reforme”, rekla je ona.

Od Srbijagasa ona očekuje da pruži informaciju koje se sve investicije realizuju, kako se radi, da li su isplative.

Istakla je da nema više vremena za čekanje na reformu Srbijagasa i dodala da Državna revizorska institucija tamo godinama ne može da uđe.

Kako je navela, šokirana je da neko može da ima primanja 2,4 miliona mesečno u državnoj firmi.

“Reforma gasnog sektora Srbije je bitna zbog građana Srbije. Može da dovede samo do smanjenja cena gasa i do kvalitetnijeg gasa za građane”, rekla je i dodala da je to preduzeće interes svih građana a kao primer navela da je Vlada preuzela 1,2 milijarde duga Srbijagasa.

Ministarka je rekla da niko ne prodaje EPS i u toj državnoj kompaniji niko neće ostati bez posla.

“EPS mora da odvoji svoje delatnosti. Distribucija godišnje pravi 250 milona evra gubitka. Izdvojićemo distribuciju a ulagati u distributivnu mrežu i u proizvodnju u EPS”, rekla je ona.

Ocenila je i da se u EPS za proizvodnju struje troši 20 posto više uglja i da ima 20 odsto više troškova što mora da se promeni.

“Distributivne delatnosti u Srbijagasu i EPS bi trebalo da dobije licence za rad do aprila 2021. godine. I da onda tokom godine govorimo o planovima za ulaganje kako bi napravili moderne kompanije”, rekla je ona.

Kako je ocenila u EPS-u mora da se ulaže u zaštitu životne sredine jer u toj kompaniji nijedno postrojenje ne ispunjava standarde EU.

“Zdrava životna sredina traži ulaganje mnogo novca i puno vremena, EPS je za 20 godina uložio 350 miliona evra a to je malo u odnosu na prihode te kompanije. I trenutno ulaganje od 360 miliona evra je malo”, rekla je ona i dodala da će to pokušati da se promeni u 2021. godine i da se uloži preko milijardu evra.

Mihajlović je rekla da će poskupljenje električne energije od februara prosečan račun od 3.000 dinara uvećati za 251 dinara, i ocenila da se to svakako ne radi da bi se pokrili gubici EPS-a.

Kako je najavila rukovodstvu EPS predložiće mogućnost reprogramiranja duga za građane koji ne mogu da plate račune.

Izjave potpredsednice stranke Slobode i Pravde Marinike Tepić o EPS i namerama oko otpuštanja radnika i privatizacije ministarka Mihajlović ocenila je kao ozbiljne laži i “nebuloze koje nemaju veze sa životom”.

“Sve je to proverljivo. Jako brzo ćemo odvojiti delatnosti. Nikom ne pada na pamet da privatizuju EPS, niko neće ostati bez posla”, rekla je ona i dodala da EPS mora da bude jači i moćniji, bez gubitaka, regionalno poznata i uspešna kompanija.

Dodala je da su deo reforme EPS i izdvojena i povezana preduzeća ali da tu mora da se vidi šta se sa njima dešava.

Objasnila je da su u ProTENT-u zapošljavani ljudi koji su onda u EPS radili teške poslove a bili malo plaćeni dok je od EPS naplaćivano više.

“Želimo da radnici imaju svoj posao, a da oni koji su pravili posao na radnicima, nemaju svoj posao”, rekla je ona.

Bivšeg ministra Aleksandra Antića ona je ocenila kao finog i dobrog čoveka koji nije mogao da se izbori sa ažadajama.

“Ako ja ne budem mogla da se borim sa aždajama, skloniću se s ovog mesta”, rekla je ona.

Dodala je da ako ne može ona, kao ministar će zatražiti pomoć Vlade, ako ni to ne može neće biti tu.

“Reforme i napredak čitavog sektora su na prvom mestu. Ako ne mogu ja , da vidimo ko može”, rekla je ona.

Kako je istakla sve reformske aktivnosti u EPS se preduzimaju zajedno sa sinidkatom koji je jedan od najmoćnijih u Srbiji.

“Sve što se radi dogovara se s njima. Oni najbolje znaju stanje, i najviše im je stalo da opstane kompanija”, rekla je ona.

Ministarka je najavila da će za razvoj rudnika Resavica biti uzet kredit za kupovinu opreme, kao i da će se pokušati da se rudarima tog kraja obezbede i druge alternative jer je reč o najnerazvijenim delovima Srbije.

Kako je rekla pisma građana u Minstarstvu se pregledaju svakodnevno i razmatra se šta može da se uradi.

“Daćemo odgovor svakom građaninu, i pokušati da rešimo njihove probleme”, rekla je ona.

Izvor: tanjug, rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

POSTAVI ODGOVOR