Mihajlović: Litijum je nafta 21. veka; Rudarstvo prilika da se podstakne ekonomski razvoj

0

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je Srbija bogata kritičnim mineralnim sirovinama koje su neophodne za budućnost svetske ekonomije.

Mihajlovićeva je rekla da iako postoje dokazane rezerve litijuma, bora, bakra, zlata i drugih sirovina i da je njihova vrednost 250 milijardi evra, neće biti pokrenuti novi rudnici, ukoliko ne budu ispunjeni svi standardi zaštite životne sredine.

“Bila sam u Gornjim Nedeljicama, tu mi je bilo i mesto, jer je trebalo da razgovaram sa ljudima koji žive tamo gde će, možda, jednog trenutka da se eksploatiše litijum. To što neki govore da sam promašila selo, to nije važno, važno je da ministar razgovara sa ljudima koji od raznih nadriekologa svakodnevno slušaju neistine. Ključno pitanje je da li ćemo iskoristiti činjenicu da smo bogati kritičnim mineralnim sirovinama i da li ćemo imati ne samo rudnik, već i fabriku baterija i fabriku električnih vozila, ali samo pod uslovom da budu ispunjeni svi evropski i svetski standardi zaštite životne sredine”, rekla je ona gostujući u jutarnjem programu TV Hepi.

Mihajlovićeva, kako je saopšteno iz njenog kabineta, ponovila je da bi, u slučaju pokretanja rudnika, to bila podzemna eksploatacija, sa novim tehnologijama, bez isparavanja sumporne kiseline i bez tečnog otpada.

“Sve što se bude radilo mora da bude u skladu sa zakonima koji su usklađeni sa EU. Ako sve tri studije pokažu da je sve u okviru tih standarda, onda ćemo raditi. Ukoliko pokažu drugačije, nećemo. Glavna poruka svima je da država neće uraditi ništa što je na štetu građana, životne sredine i ekonomije. Obišla sam porodicu u Gornjim Nedeljicama sa četvoro dece koja živi od poljoprivrede. Naravno da su zabrinuti jer slušaju razne tzv. ekologe da će nestati čitav prostor na kojem žive, što je laž. Istina je da je litijum nafta 21. veka i da želimo kompletan lanac proizvodnje – od rudnika, preko fabrike baterija, do fabrike električnih vozila. To će značiti povećanje BDP-a za više od 25% i više od 17 milijardi evra prihoda godišnje”, rekla je ministarka.

Mihajlovićeva ja ponovila da nije potpisan nijedan ugovor ni sa Rio Tintom, koji u Srbiji istražuje od 2004. godine, o eksploataciji litijuma, a da će odluku o tome doneti građani pošto budu završene sve studije o uticaju na životnu sredinu.

Rudarstvo prilika da se podstakne ekonomski razvoj

Ministarka rudarstva i energetike izjavila je da je kineska kompanija “Ziđin” do sada u Bor uložila blizu 900 miliona evra i istakla da rudarstvo nije samo pitanje eksploatacije i prerade rude, već i briga o životnoj sredini.

Mihajlovićeva je rekla da Srbija danas ima prvi zeleni rudnik, ”Čukaru Peki”, u kome se primenjuju najnovije tehnologije u rudarstvu i dodala da će kompanija ”Ziđin” samo u rekonstrukciju topionice uložiti više od 220 miliona evra.

”Srbija će postati drugi proizvođač bakra i zlata u Evropi primenom savremenih metoda prerade. Izmenom Zakona o rudarstvu podstakli smo investitore da daju doprinos svim važnim pitanjima za državu, tako da benefit od rudarstva nije samo prikazan kroz rudnu rentu, već i kroz ulaganja u životnu sredinu, što vidimo u Boru”, rekla je Mihajlovićeva za TV Hepi.

Napomenula je da, zahvaljujući novim istraživanjima, Srbija ima šansu da postane prvi proizvođač bakra i zlata u Evropi i da rudarstvo ima veliku priliku da podstakne ekonomski razvoj.

Kako je rekla, dodatnim istraživanjem pokazalo se da imamo milijarde u mineralnim bogatstvima.

”Bakar je kritičan u borbi sa klimatskim promenama i neverovatno je bitno da znamo koliko ga imamo i kako ćemo ga koristiti. Menjali smo Zakon o rudarstvu i stavili obavezu da ne može da bude jedina korist države samo rudna renta, nego je obavezan i investicioni sporazum”, navela je ministarka.

Izvor: rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.