Mali: Srbija najbolja u Evropi i ove i sledeće godine

0
Foto: Alo Dejan Briza

Srbija je prema analizi Međunarodnog monetarnog fonda najbolja u Evropi od svih zemalja sa najnižim očekivanim padom BDP-a od 3 odsto ove godine, ali i predviđenim rastom od 7,5 odsto već u narednoj godini, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u svojoj analizi juče naveo da će ekonomija Srbije imati najmanji pad, odnosno da će najviše rasti ove godine u odnosu na sve ostale evropske zemlje, a 2021. godine predviđaju stopu rasta od 7,5 odsto.

“Bićemo najbrže rastuća privreda u Evropi, ”broj jedan”. Srbija će 2020. kroz najniži pad i najveći rast, i 2021. kroz najveći rast biti ”broj jedan” ekonomija u Evropi”, istakao je Mali komentarišući analizu MMF-a.

Zato su, kaže, bile važne reforme koje je država proteklih godina sprovela a koje su, kako je podsetio, započete kada je predsednik Aleksandar Vučić bio na čelu Vlade Srbije.

Sada Srbija, kako je rekao, ima čvrste stabilne javne finansijae i dobar paket ekonomskih mera koji joj, kako je rekao, omogućava da se sačuva svako radno mesto, proizvodni kapaciteti i da “dan nakon ove krize”, da ekonomija krene da se razvija još brže.

“Ne kaže to ni Siniša ni Vučić, to kaže Međunarodni monetarni fond”, rekao je Mali.

O obimu krize u svetu, objašnjava, dovoljno govore podaci da Nemačka treba da padne 7 odsto ove godine, zatim 7,2 odsto ekonomija Francuske, 10 odsto Grčka, 9 Italija, Slovenija 8 odsto, 9 odsto i Hrvatska, koliko i Crna Gora takođe.

“A jedna Srbija samo 3 odsto, pri čemu se ni sa tom projekcijom MMF-a ne slažemo. Mislimo da ćemo biti još bolji od toga, odnosno da će naš pad biti još manji, ili drugim rečima, naš rast biti još veći ove godine”, rekao je Mali.

Kaže da očekuje veći rast sledeće godine od 7,5 odsto koliko je MMF projektovao.

“I nije meni kao ministru finansija bilo teško da napravim ovaj program mera kada ste imali zdrave finansije i kada znate da smo proteklih par godina radili na tome da nam naše javne fnansije budu u suficitu četiri godine za redom, da smanjimo učešće javnog duga u našem BDP, da se borimo za svaku novu fabriku, investiju, svaki kilometar autoputa jer upravo je to ono što nam sada u ovom trenutku krize pruža stabilnost i mogućnost da na ovaj način napravimo podršku privredi”, rekao je Mali.

U razgovorima sa MMF-om, kaže Mali, Fond je naglasio da je Srbija stabilna.

“Mi nemamo strukturne neravnoteže koje neke druge zemlje imaju, u smislu deficita, viskog javnog duga u odnosu na BDP što nam daje dovoljno prostora da reagujemo u ovakvim situacijama”, objašnjava Mali.

Ističe kao važan program “Srbija 2025” kojem je država, kaže, potpuno posvećena.

“Bilo je važno što smo mi potpuno posvećeni tom investicionom programu jer je to ono što će da nam nosi rast BDP-a u narednom periodu, i naravno naša posvećenost svakom proizvodnom pogonu i svakoj fabrici u Srbiji”.

Kada je reč o podršci investicijama, Mali je rekao da u budžetu do kraja godine država ima 160 miliona evra namenjenih samo za subvencija za strane direktne investicije, fabrike, koje se grade ili će se graditi do kraja godine u zemlji.

“Mi taj novac ne diramo. Isplatićemo na vreme tim preduzećima i investitorima kada bude bilo potrebno. To je upravo ono što utiče na naš BDP u narednom periodu”, rekao je Mali.

Kaže i da je na državi da bude konzervativna a da on veruje da će pad BDP-a biti ove godine manji od 3 odsto, koliko je predvideo MMF.

“Verujem u to. Naše projekcije su mnogo optimističnije od ovih koje su vezane za MMF, koje su same po sebi najbolje u Evropi. Ali, ostaje da pratimo to iz dana u dan i reagujemo ako je potrebno. Dobro je kada imate situaciju kad možete da reagujete kao što mi možemo u ovom trenutku”, rekao je Mali.

Mali očekuje da se prijavi 99 posto firmi koje imaju pravo na pomoć

Siniša Mali rekao je danas da očekuje da će se do kraja ove nedelje 99 odsto preduzeća, koja imaju pravo na državni paket pomoći, za tu pomoć i prijaviti što, kako je ocenio, govori da sprovođenje ekonomskih mera ide dobrim putem.

“Smanjuje se broj pitanja. Iz dana u dan pratim pitanja, odgovaramo bukvalno automatski i mi i Privredna komora Srbije koja ima svoj info centar”, rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Privreda uglavnom ima ista pitanja, ali kako je primetio, “naš narod voli da direktno pita i da mu se direktno odgovori” kako bi se razjasnile sve nedoumice oko načina na koji privreda može da dođe do pomoći države.

“Sama činjenica da imate 83 hiljade onih koji su se već prijavili na mere zajedno sa 300 hiljada koji se automatski prijavljuju, dakle skoro 90 odsto za samo dva dana, dovoljno govori da je najveći brojh privrednika razumeo šta treba da uradi kako bi se prijavio za ove mere, a samo u dva dana primene tih mera”, objašnjava Mali.

Očekuje da će se do kraja nedelje 99 odsto svih privrednih subjekata koji imaju pravo da se prijave za ove ekonomske to i učiniti.

Sve ide “u dva klika” a “sam broj prijavljenih već pokazuje da smo na pravom putu”, poručio je Mali.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.