Mali: Nagradnom igrom do bolje naplate PDV-a

0
Foto: Alo Dejan Briza

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da postoji problem sa neizdavanjem fiskalnih računa.

“Poreska uprava je u poslednjih 10 dana izvršila proveru fiskalnih kasa u preko 500 pekara u Srbiji i u više od 60 odsto njih ste imali neregularnosti koje se odnose na neevidentiranje prometa, neprijavljene radnike. U Beogradu je taj procenat čak i veći i iznosi preko 70 odsto”, rekao je Mali u intervjuu za Politiku.

On je naveo da su od 508 kontrolisanih objekata u njih 307 utvrđene neregularnosti. Mali je apelovao na građane da traže račun pri svakoj kupovini jer se od tog novca i naplate PDV-a grade bolnice, škole i auto-putevi.

Ministar finansija je najavio da će, u cilju suzbijanja sive ekonomije u narednim mesecima ponovo biti pokrenuta nagradna igra koja će podrazumevati sakupljanje fiskalnih računa, s tim što će ovog puta ceo proces biti sprovođen elektronskim putem. Mali je ukazao da je ipak, kada je reč o naplati prihoda, bolja naplata domaćeg PDV-a od plana koji je predviđen rebalansom budžeta, a takođe je veći i porez na dobit od očekivanog, kao i doprinosi na zarade za mesec avgust.

Na pitanje da li će javne finansije ostati zdrave do kraja godine, Mali je odgovorio da jednokratno povećanje deficita i javnog duga tokom 2020. ne dovodi u pitanje održivost javnih finansija Srbije, a doprinosi manjem padu BDP-a i ubrzanom ekonomskom oporavku.

“Ministarstvo finansija za sada ostaje pri fiskalnom okviru za 2020. koji je utvrđen pri izradi rebalansa budžeta. Deficit opšte države projektuje se na nivou od 7,2 odsto BDP-a (394,8 milijardi dinara), a za budžet republike na nivou od 6,9 odsto BDP-a (381 milijardu dinara). Osim toga, javni dug neće preći granicu od 60 odsto BDP-a”, istakao je Mali.

Govoreći o tome kako država pokušava da podstakne tražnju, on je ukazao na efekte mere isplate 100 evra pomoći i naveo da podaci o uplati PDV-a za prošli mesec pokazuju da je umesto očekivanih 45,5 milijardi dinara priliv bio 50,1 milijardu dinara. Osim toga, u julu je prihod bio veći 32 milijarde dinara od planiranog rebalansom budžeta, odnosno 10 milijardi više u odnosu na originalni budžet za ovu godinu. Mali je naglasio da su to neverovatni rezultati u vremenima kada se ceo svet suočava sa krizom kada je reč o potrošnji.

Na pitanje da li će izaći u susret zahtevima sindikata i povećati minimalnu cenu rada, Mali je podsetio da je proše godine minimalna cena rada povećana čak 3.000 dinara, što se nije dešavalo godinama unazad. On je ukazao da je ove godine situacija specifična zbog pandemije i da se mora biti oprezan i pametan prilikom donošenja odluke o tome, zajedno sa predstavnicima sindikata i poslodavaca.

“Uvek je teško pomiriti njihove želje i stavove, ali na nama je da to pokušamo. Dakle, najpre će se oni sastati i pokušati da se dogovore, pa ćemo videti sa kakvim će predlogom izaći pred nas”, rekao je Mali. Na pitanje da li he biti povećanja plata u javnom sektoru krajem godine, Mali je odgovorio da za sada može da garantuje da su plate sigurne i da neće biti smanjivanja, baš kao i penzije.

Na pitanje ko će platiti kredit Er Srbije od 56,5 miliona dolara koji stiže na naplatu u septembru, pošto je ta kompanija obavestila kreditra da ne može da izmiri dug, Mali je odgovorio da su sve avio-kompanije u svetu u jako teškoj situaciji i podsetio da je EU donela nova pravila koja se odnose na državnu pomoć, a koja su značajno relaksirana u odnosu na postojeća i omogućavaju da država pomogne u pogledu likvidnosti privrede, kao i u individualnim situacijama kod preduzeća kod kojih je teškoće u poslovanju izazvala pandemija.

On je istakao da je Er Srbija kompanija od nacionalnog interesa i da će je država pomoći.

“U toku su pregovori sa poveriocima čije detalje ne mogu da iznosim, ali ono što mogu da ponovim je da ćemo sigurno pomoći Er Srbiju. Zajedno sa partnerima iz Etihada radimo na rešavanju problema”, rekao je Mali.

Izvor: Tanjug, Politika, RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.