Leks specijalis o švajcarcima pred poslanicima

0

Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, koji je podnela Vlada Srbije, nalazi se pred poslanicima po hitnom postupku. U toku je rasprava o dnevnom redu.

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, kojim se posle više od jedne decenije rešava problem oko 15.785 građana koji imaju stambene kredite u toj valuti.

Mali je naveo da taj leks specijalis predstavlja kompromisno rešenje između nekoliko zainteresovanih strana – građana, odnosno udruženja koja ih predstavljaju, banaka, i države sa treće strane.

“Predlogom zakona biće obuhvaćeni svi korisnici ovih kredita, na čemu smo kao država insistirali, a kako bismo omogućili građanima koji imaju taj problem da ga trajno reše”, rekao je Mali.

Podsetio je da je predsednik Repubike Srbije Aleksandar Vučić pre tačno tri nedelje posetio zadužene građane ispred Vrhovnog kasacionog suda i obećao im da će biti pronađeno rešenje za ovaj problem.

“Razgovori koji su zatim usledili nisu bili nimalo laki, ali smo uspeli da nađemo kompromis, tako da danas ispunjavamo obećanje koje je tada dao predsednik. Mislim da smo, s obzirom na date okolnosti, pronašli najbolje moguće rešenje za sve tri strane”, rekao je Mali.

Ministar Mali se osvrnuo i na odlične makroekonomske rezultate koji su postignuti, zahvaljujući kojima je sada moguće rešavanje problema zaduženih u švajcarskim francima.

Otpis 38 odsto

Ministar Mali navodi da Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima predviđa da se preostali deo duga korisnika konvertuje u evro, nakon čega će se iznos dobijen konverzijom umanjiti za 38 odsto.

“Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata. Takođe, iako je bilo tendencija da se ograniči domašaj primene zakona, njegove odredbe će se primenjivati na sve postojeće korisnike zadužene u švajcarskim francima”, istakao je Mali.

Napomenuo je da su prema ovom predlogu banke dužne da na iznos dobijen konverzijom primene kamatnu stopu prema ponudi banke koja je važila 31. marta 2019. godine za kredite indeksirane u evrima iste vrednosti i ročnosti.

“Za one banke koje nisu imale u ponudi stambene kredite ili su imale nesrazmerno velike kamatne stope, primenjen je limit od 3,4 odsto, plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR za varijabilne kamatne stope i limit od četiri odsto za fiksne kamatne stope. Kroz ograničavanje visine kamatne stope uspećemo da rizik dalje otplate kredita svedemo na minimum”, rekao je ministar.

Nadzor nad primenom zakona vršiće Narodna banka Srbije.

Izdvajanja države u svrhu primene ovog zakona iznosiće do 11,68 milijardi dinara, i to u slučaju da svi korisnici prihvate ponuđeno rešenje, napomenuo je ministar.

Povećanje plata za zaposlene u predškolskom

Osim Predloga zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, pred poslanicima je i Predlog zakona o dopuni Zakona o budžetskom sistemu.

„Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama biće povećane za devet odsto u odnosu na platu iz decembra 2018. godine, umesto dosadašnjih sedam odsto, počev od plate za maj 2019. godine”, rekao je Mali.

Mali je poslanicima predstavio i Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Sosijete ženeral banke, Komercijalne banke i Vojvođanske banke, za izmirenje obaveza javnog preduzeća “Srbijagas”.

Dodao je da je iznos kredita 70 miliona evra, a rok vraćanja šest godina, uključujući period počeka od dve godine.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i Vlade Češke Republike o regulisanju duga Republike Srbije prema Češkoj Republici, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i “Rondex Finance Inc.” o regulisanju neizmirenog duga Srbije prema “Rondex Finance Inc.”

Kao jedna od tačaka dnevnog reda je i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Francuske o aktivnostima francuske agencije za razvoj (AFD) i “Proparco” (Društvo za promociju i učešće u privrednoj saradnji), kojim se reguliše osnivanje predstavništva AFD u Srbiji radi unapređenja saradnje, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o strancima, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Izvor: rts

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.