Kućna dostava i onlajn pijace samo ublažavaju štetu

0

Poljoprivredna gazdinstva koja se bave povrtarstvom i svoje proizvode prodaju na pijacama prilagođavaju se tražeći izlaz da u otežanim uslovima dođu do mušterija i isporuče im sezonski zeleniš i robu iz lanjske berbe, a paralelno nastoje da blagovremeno obave neophodne poslove u plastenicima i pod vedrim nebom.

Mnogi su individualno ili uključivanjem u onlajn pijace izlaz pronašli u primanju poruybina telefonom i preko društvenih mreža pa mušterijama robu isporučuju na njihove kućne adrese, ili pazar prave kod svojih kuća.

Ipak, povrtari predočavaju da bez obzira na dovitljivost, to nije dovoljno da sve što proizvode u vanrednim uslovima i prodaju, te da su štete neminovne, jer ih onlajn pijace i kućna dostava samo ublažavaju…

Proizvođač organskog povrća u „Bio bašti Čikoš“ Arpad Čikoš iz Totovog Sela kod Kanjiže već deceniju većinu povrća isporučuje prodavnicama zdrave hrane i na kuće adrese mušterija u Subotici, Novom Sadu i Beogradu.

– Radimo redovno, jedino kod transporta i dostave je malo teže zbog ograničenog vremena usled zabrane kretanja. Danima kada imamo isporuke vozilom krećemo već u pet sati ujutro i nastojimo da se uklopimo do 17 sati. Nekako uspevamo, ali imali smo u nekoliko navrata imali i kvar na dostavnom vozilu na autoputu, pa je bilo problematično, međutim, ipak smo stigli na vreme kući – kaže Arpad Čikoš.

U gazdinstvo porodice Čikoš prolećna setva povrća je obavljena. Prema rečima Arpada Čikoša, sve što su hteli su i posejali, jer su sve što je neophodno su uspeli nabaviti, a dobra je okolnost da uglavnom koriste sopstveno seme. Međutim, jedino su površine smanjili zbog bojazni da neće moći da obezbede sezonsku radnu snagu na njivama.

Naspram velikih povrtara i voćara porodično gazdinstvo Dore Dubac Hodovanj i njenog supruga Ištvana iz Kupusine, sa 12 plastenika je skromne površine, u kojima od ranog zeleniša ugajaju salatu, spanać i mladi luk, a kasnije krastavce, paradajz, papriku, ponekad i kelerabu. Dora napominje da sve zavisi kako šta se postiže, jer posle uvek ima, a za ispomoć je teže naći radnika. Ona i suprug imaju već 25 godina tezgu drže na somborskoj pijaci, koja je poput drugih zatvorena, pa za ono što je od sezonskog zeleništa pristiglo prodaju uz kućnu dostavu mušterijama u Somboru, a polako pristižu i naruybe iz Apatina, Svilojeva i Sonte…

– Sredom i subotom isporučujemo mušterijama od kuće do kuće. Potrudimo se da snabdemo bar 20 do 30 mušterija, od ujutru pa do dva sata posle podne. To su delom naše stalne mušterije, ali i oni koji su videli oglas koji smo objavili na više mesta. Zadovoljni smo da ima dosta poruybina, samo da nas je više da možemo brže vršiti isporuku. Ne računamo ni naše vreme, ni trošak goriva, cene su ostale kao doskorašnje na pijaci – kaže Dora Dubac Hodovanj.

Ona napominje da bi trebalo da se razmotri mogućnost da se pijace otvore bar na dan-dva, jer kako kaže, ne razume zašto su pijace na otvorenom zabranjene, dok je u marketima i megamarketima sve to dozvoljeno…

Udruženje „Molski povrtari“ iz Mola uspelo je da u onlajn pijacu uključi ponudu 15 proizvođača iz Ade i Mola.

– Ako naši povrtari i proizvođači prerađevina iz domaće radinosti na ovaj način prodaju bar polovinu robe, uspeli bi da se spasu od propasti – smatra predsednica „Molskih povrtara“ Silvia Ugrinov. – Mali proizvođači koji žive od prodaje salate, rotkvica, mladog luka i drugih proizvoda, nemaju druge prihode osim pijaca i njima je najteže. Dobro je da su onlajn pijacu prihvatili solidno i povrtari i njihove mušterije…

U povrtarstvu egzistenciju porodičnu nalaze Lukač Bate i njegov sin Peter. Lukač je kategoričan da ko hoće i bar malo voli da radi, taj će u povrtarstvu i da zaradi.

– Povrtarstvo i ukupno poljoprivreda ne može da stane, zato što ako se ne radi dan-dva ili nedelju dana, sigurno se gubi, bez obzira da li je u pitanju priprema zemljišta, sađenje, zalivanje i nega useva. Trenutno ispod plastenika imamo četvrt jutra lepog mladog krompira koji treba da prispe za pijacu oko prvog maja. Prema merama zabrane kretanja u vreme vanrednog stanja mogu na njivi da budem do 17 sati, ali ako zbog radova produžim koji sat duže na njivi, ne može biti ništa loše. Veći je problem kod voćara koji samo predveče mogu da prskaju. Čuo sam od drugara koji su tražili dozvolu da im se odobri za svaki dan rad u vreme zabrane kretanja, da to baš nije jednostavno – kaže Lukač Bate.

Porodica Bate je zasadila ukupno oko pet jutara pod krompirom i ako bude toplije, ovih dana treba da se ukažu redovi izniklog useva, a pod šargarepom i peršunom je po jedno katastarsko jutro, a možda će se pod lukom naći pola jutra da se upotpuni ponuda za pijacu. Pod plastenicima je oko pola jutra, gde su dospele rotkvice, dobro napreduje mladi krompir a takođe i rasadi paradajza i paprike, čija je sadnja predviđena kada se izvadi mladi krompir.

– U ovoj situaciji imali smo malo i sreće jer smo prodali krompir, a za dve nedelje ispod plastenike trebalo bi da prispe mlada šargarepa i peršun, pa to ne znamo kako i šta ćemo rešavati. Ako će se eventualno dozvoliti da možemo na pijacu to bi bilo najbolje, ako pijaca ne bude otvorena biće jako gadno, jer jednostavno režijski troškovi pristižu i treba platiti. Koliko toliko možemo prodati od kuće, ali to je samo manji deo. Pijaca nam je ipak glavni izvor prihoda, gde imamo redovne mušterije… – smatra Lukač Bate.

Nezavisno od sadašnje situacije Lukač Bate smatra da nadležni u opštini i „Komunalac“ u Kanjiži treba da razmotre mogućnost da se pijaca u Kanjiži održava barem dva-tri dana, četvrtkom, subotom i eventualno nedeljom.

– Nisam protiv preprodavaca, moraju i oni od nečega da žive, ali neka idu i na pijace u druga mesta. Ovako kada su prisutni svakodnevno, mi proizvođači kada se spremamo sa našom robom i izađemo na pijacu četvrtkom i subotom, ne možemo da računamo na dobar pazar. Probali smo nas nekolicina da pokrenemo tu inicijativu, ali nismo bili istrajni do kraja – saznajemo od Lukača.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.