Kuburović: Verujem da će biti usvojen Tijanin zakon

0
Foto: mpravde.gov.rs

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila da veruje da će u Skupštini biti postignut konsenzus o usvajanju takozvango “Tijaninog zakona”, koji predviđa doživotni zatvor ubicama i silovateljima dece.

“Verujem da će postojati konsenzus i da će čak i predstavnici opozicije glasati za ovo. Ne treba zanemariti da je Fondacija ‘Tijana Jurić’ upravo uputla takav predlog Skupštini, da ga je podržalo 158.000 građana, što je pet puta više od potrebnog broja da bi se jedan predlog našao pred narodnim poslanicima”, rekla je Kuburovićeva za RTS.

Ona je podsetila da se o doživotnom zatvoru ne priča samo godinu i po dana, već nekoliko godina, ističući da ne stoje kritike da nije bilo rasprave o jednoj tako važnoj stvari.

Govoreći o javnoj raspravo o izmenama zakona o izvršiteljima, Kuburovićeva je rekla da će se ona održati ovog meseca i da se kroz izmene zakona pokušava da reši uvođenje limita, odnosno da ne može da se prodaje nepokretnost u kojoj lice živi za naplatu komunalnog duga, što je najveći broj predmeta koji se nalaze pred izvršiteljima.

“Ono što je bitno jeste da se spušta cenzus koliko može biti opterećena plata ili penzija za prinudnu naplatu, tako da će umesto 2/3 biti opterećena 1/2 plate, a umesto 2/3 penzije 1/3 penzije, a kod minimalnh primanja, umesto jedne polovine jedna četvrtina. To su velike promene”, rekla je Kuburovićeva.

Govoreći o proceni vrednosti nepokretnosti, ona je najavila uvođenje platforme Ministarstva pravde “E-aukcija”, koja će omogućiti svima da učestvuju u postupku i da postignu pravu cenu nepokretnosti koja će se odvjati kroz tu platformu.

Izmenama zakona šira nadležnost Agencije

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da će izmenama Zakona o sprečavanju korupcije biti proširena nadležnost Agencije za borbu protiv korupcije i njena nezavisnost i finansijska samostalnost. Ona je na RTS-u rekla da nova zakonska rešenja daju prava Agenciji da u svakom trenutku može da ima uvid u račune funkcionera, koji, stupajući na dužnost, moraju da prijave svoje prihode i imovinu, kao i iimovinu svojih supružnka, dece, roditelja, braća i sestara.

“Ono što je bitno jeste da Agencija ima pravo na uvid u bankarske račune funkcionera, a za ostala lica i povezana lica, ako postoji sumnja, potrebna je njhova saglasnost. Ako postoji sumnja da funkcioner nije prijavio svoju imovinu, odnosno da ono što je prijavio ne odgovara stvarnosti, mogu da se traže dodatne provere “, rekla je Kuburovićeva i dodala da svako može da prijavi sumnju – Agencija, pravna ili fizička lica.

Prema njenim rečima, u slučaju da funkcioner nje prijavio stvarnu imovinu, podleže krivičnoj odgovornosti.

“Od danas će Agencija imati šira ovlašćenja, odnosno obavezu da postupa po anonimnim prijavama, što nije bilo moguće pre”, rekla je Nela Kuburović.

Izmenama zakona precizno je definisano i da funkcioner mora da odvoji svoje postupanje od političke kampanje, odnosno da funkciju ne sme da zloupotrebljava u političkoj kampanji.

“Vrlo je jasno precizirano da funkcioner mora da odvoji svoje postupanje kao predstavnik organa javne vlasti od političke kampanje, odnosno da sredstva javne vlasti ne može da koristi u političkoj kampanji. Agencija je ta koja treba da kontroliše da li funkcioner to zloupotrebljava”, rekla je ministarka.

Ona je dodala i da Ministarstvo pravde nije sujetno i da izlazi u susret dobrim amandmanima i da će ih prihvatiti ako su dobri.

Izvor: tanjug, rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.