Komercijalnu hoće AIK, NLB i Rajfajzen!

0

Za prodaju akcija Komercijalne banke pristigle su tri obavezujuće ponude. Kako “Novosti” nezvanično saznaju, reč je o NLB banci, Rajfajzen banci i AIK banci. Od kupovine je u međuvremenu odustao konzorcijum dve banke, dok američki fond koji je ušao u trku kao četvrti “igrač”, od kojeg se očekuje obavezujuća ponuda, istu nije poslao.

Sve tri zainteresovane banke već uveliko posluju na srpskom tržištu i kupovina Komercijalne omogućila bi im značajan rast i izbijanje u sam vrh ovdašnjeg bankarskog tržišta. Ponude za kupovinu najveće domaće banke pristigle su od njihovih “majki”, banaka iz inostranstva.

U Ministarstvu finansija nisu želeli da otkrivaju imena kupaca, već samo da sve tri ispunjavaju propisane uslove.

– Tenderska komisija je konstatovala da su prispele tri ponude u roku predviđenom tenderskom dokumentacijom – ističu u Ministarstvu finansija. – Ponude su otvorene i konstatovano je da su kompletne, odnosno da sadrže elemente predviđene tenderskom dokumentacijom za drugu, obavezujuću fazu tenderskog postupka.

U narednim danima, Ministarstvo će, uz asistenciju finansijskog savetnika, izvršiti analizu i ocenu pravovremeno dostavljenih obavezujućih ponuda, radi rangiranja. Kvalifikovani ponuđači će biti obavešteni o rang-listi, a podnosiocu najbolje rangirane ponude istovremeno će biti dostavljen i poziv da pristupi pregovorima.

Republika Srbija u vlasništvu ima 83,23 odsto akcija Komercijalne banke. Ovoliki udeo stečen je krajem novembra, otkupom paketa akcija od Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD i Međunarodne finanijske institucije IFC, za šta je plaćeno 217 miliona evra.

Akcije su od EBRD i IFC, koje su posedovale 34,58 odsto običnih akcija Komercijalne banke, otkupljene u skladu sa uslovima i cenom definisanom Ugovorom akcionara iz 2009. godine. Na osnovu tog ugovora, međunarodne finansijske institucije – akcionari, imale su pravo da prodaju svoje udele državi po unapred određenoj ceni.

Ova transakcija usledila je nakon pripajanja 6,89 odsto običnih akcija u vlasništvu Svedfonda i DEG-a koje je okončano 26. juna ove godine.

SKOK U TRŽIŠNI VRH

S OBZIROM na tržišnu poziciju Komercijalne banke, koja je među prve tri po ukupnoj aktivi, kupovina bi bila i te kako isplativa za sva tri zainteresovana kupca. Najbolje bi prošao Rajfajzen, koji bi kupovinom skočio na ubedljivo prvo mesto, sa ukupnom aktivom od čak 734 milijarde dinara. AIK bi, u slučaju kupovine, zauzeo visoku drugu poziciju, oštro “ugrožavajući” prvoplasiranu banku, kojoj bi se opasno približio. NLB banka bi, u slučaju zaključenja kupoprodajnog ugovora, na srpskom tržištu takođe visoko skočila – na jaku drugu poziciju.

KONSOLIDACIJA

OTKUPOM akcija od manjinskih stranih akcionara država je, uoči ovog kruga privatizacije, uspešno završila konsolidaciju vlasničke strukture u Komercijalnoj banci. Tako je omogućeno da se potencijalnom kupcu na prodaju ponudi 83,23 odsto običnih akcija.

Izvor: novosti

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.