Koje nove ekonomske mere predlažu sindikati

0

U planu je da se u rad Ekonomskog kriznog štaba uključe i socijalni i ekonomski partneri, saopšteno je posle redovne sednice Socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj su predstavnici sindikata apelovali da se što pre formira nova vlade kako bi se zajednički donosile mere za otklanjanje posledica koronavirusa.

Predsedavajući SES-u Zoran Stojiljković iz UGS “Nezavisnost” kaže da svi shvataju da mora da dođe do drugog paketa pomoći, te naveo da se novac koji je već bio oporedeljen za podršku privredi neselektivno trošio i da nije trebalo da ga uzimaju oni poslodavci kojima nije pao promet.

U razmišljanju o novom merama, kaže, predlog je da se predvidi da samo oni poslodavci kojima je promet opao više od 15 odsto i koji nisu optustili više od 10 odsto radnika koriste pomoć države i da mora postojati socijalna klauzula, moratorijum na otpuštanje.

“Ljudi moraju da budu bezbedni i ekonomija ne sme da stane”, kaže Stojiljković i navodi kao problem obezbeđivanje rada od kuće za MUP, oružane snage i komunalne službe.

Stojiljković je rekao da je SES utvrdio listu koraka i dugoročne zadatke čekajući formiranje nove Vlade što kaže, može da potraje do oktobra, ali i navodi da život ne može da čeka i da će SES biti aktivan tokom narednih meseci.

Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije rekao je da su sa predstavnicima Ministarstva zdravlja na sednici SES razmotrene dalje aktivnosti u vezi sa iskorišćavanjem svih ljudskih resursa u lečenju obolelih od virusa korona i isplatom za angažovanje.

Izrazio je nezadovoljstvo što na sednici SES nije bio predstavnik Ministarstva finansija kako bi se razmotrio status troškova za prevoz radnika i PDV.

Miloš Nenezić iz Unije poslodavaca Srbije rekao je da je UPS više nego zadovoljna merama Vlade za pomoć privredi koja je, kaže, upravo zato u najvećoj meri i opstala i izašla sa “malo oštećenja”.

On je, međutim, naveo da zabrinjava to što neki sektori mogu dugoročno da ostanu oštećeni, te naveo da su potrebni hitni koraci za dalje funkcionisanje privrede.

“Svi očekuju da će se tražiti novac, nije samo to, pitanje je koliko ga ima”, rekao je Nenezić i naveo da se podrška države ogleda i u olakšavanju uslova za poslovanje, a da treba uhvatiti priključak za EU koja ima velike fondove za pomoć privredi i u tom pogledu praviti planove za poslovnu aktivnost u Srbiji, jer i mali deo tih sredstava bi nam bio od pomoći.

Informacije u vezi sa pravima u oblasti rada

Ministar Zoran Đorđević rekao je da bi sindikati trebalo da pozovu radnike da se javljaju u slučaju da se krše njihova radna prava i u slučaju da im poslodavci traže da vrate deo novca koji im država daje za mininalce, te naglasio da Inspekcija rada nastavlja intenzivno da radi i da reaguje na sve prijave.

“Inspekcija rada će učiniti sve da taj poslodavac bude kažnjen”, rekao je Đorđević, ali i naveo da uz prijavu takvog poslodavca, potrebno je da radnci posvedoče da im poslodavci traže da vrate deo novca od minimalca koji obezbeđuje država.

Prema infomacijama iz S S S S, postoje poslodavci koji od radnika traže da im vrate između 15.000 i 18.000 dinara od minimalca, a taj sindikat pozvao je zaposlene da ta sredstva ne vraćaju jer za takvog poslodavca sledi kazna, ali i naveo da je teško dokumentovati takvu praksu pojedinih poslodavaca.

Đorđević je najavio da će Ministarstvo na sajtu građanima omogućiti da dobiju sve informacije u vezi sa njihovim pravima u oblasti rada, te najavio reorganizaciju Nacionalne službe za zapošljavanje sa akcentom na mlade kako bi im se omogućilo da tokom školovanja rade i stiču znanja i ostaju u Srbiji.

Izvor: tanjug, rts
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.