Keditni rejting Srbije biće uvećan?

0
Foto: pixabay

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard end Pur’s (Standard and Poor’s Global Raings) potvrdila je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB, uz unapređenje izgleda sa stabilnog na pozitivni, što znači da bi kreditni rejting mogao biti uvećan na BB+ u narednih 12 meseci, saopštili su Ministarstvo finansija Srbije i Narodna banka Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, agencija procenjuje da će rast BDP u 2018. godini iznositi 4,2 odsto, što je najviša stopa rasta u poslednjih 10 godina, i da će u periodu od 2019. do 2021. godine BDP nastaviti da raste po prosečnoj stopi od 3,3 odsto i više.

Rast će, dodaje se, biti zasnovan na većoj privatnoj potrošnji koja će biti podstaknuta rastom zaposlenosti, zarada i stabilnom prilivu doznaka, a usled većeg poverenja stranih investitora, očekuje se i veći priliv direktnih stranih investicija, koji će isto tako pospešiti ekonomski rast.

Pozitivni izgledi za unapređenje kreditnog rejtinga ujedno su i odraz kontinuiranog smanjenja javnog duga. Tokom proteklih nekoliko godina, Vlada je preokrenula rastuću putanju javnog duga. Samo u 2017. godini, javni dug prema BDP je pao za oko 10 procentnih poena, a isti trend se nastavio i tokom 2018. godine. Fiskalne reforme su dovele do stabilnih javnih finansija i dalje smanjenje javnog duga očekuje se nastavkom sprovođenja započetih reformi. Jedan od glavnih ciljeva u narednom periodu je smanjenje javnog duga ispod 50 odsto BDP.

U saopštenju Narodne banke Srbije posebno se ukazuje da je odluka o popravljanju izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta na osnovu snažnog privrednog rasta i rezultata monetarne politike u pogledu očuvanja cenovne i finansijske stabilnosti.

Obrazlažući popravljanje izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije, agencija posebno ističe mere kojima je centralna banka povećala kredibilitet i efikasnost monetarne politike u režimu ciljanja inflacije.

Prema oceni agencije, inflaciona očekivanja su usidrena, režim deviznog kursa je relativno fleksibilan, a finansijski sektor je dodatno ojačan, uz snažan pad problematičnih kredita i rast kreditne aktivnosti.

U svojoj odluci, Standard end Pur posebno naglašava kredibilitet i operativnu nezavisnost Narodne banke Srbije i ocenjuje da su adekvatne odluke monetarne politike u režimu ciljanja inflacije, koje za rezultat imaju višegodišnje uspešno očuvanje niske i stabilne inflacije, usidrile inflaciona očekivanja.

I prema mišljenju ove agencije, inflacija će ostati u granicama cilja od 3 ± 1,5 odsto u srednjem roku. Ističući uspeh Narodne banke Srbije u sprovođenju režima inflacionog targetiranja, Standard end Pur naglašava i očuvanu relativnu stabilnost deviznog kursa.

Fiskalne reforme su dovele do pozitivnih rezultata za koje se očekuje da će se nastaviti i u narednom periodu. Ovo je velikim delom i rezultat stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, koji je uspešno završen u februaru 2018. godine.

Agencija Standard end Pur smatra da će otvaranje novih poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i novi tehnički vid saradnje sa MMF pomoći u jačanju rasta privatnog sektora i ubrzanju izjednačavanja prihoda sa EU, uz održavanje makroekonomske stabilnosti. Takođe, uočava se i pozitivan trend u spoljnoj trgovini.

Takođe se procenjuje da će deficit tekućeg računa platnog bilansa biti u proseku na nivou od 5 odsto u periodu od 2019. do 2021. godine, čemu će najviše doprineti postojeća strana ulaganja u proizvođačke delatnosti, kao i poboljšanje konkurentnosti u proizvođačkom sektoru i sektoru usluga.

Mali: Dobri ekonomski pokazatelji znače veće investicije

Srbija je još jednom potvrdila svoj visoki kreditni rejting, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

“Ove godine smo potvrdili kreditni rejting, sa tim da sa stabilnog dobijamo unapređenje na pozitivni i da sa takozvanog BB kreditnog rejtinga u narednih 12 meseci očekujemo BB+”, rekao je Mali za Tanjug.

Objašnjava da je to potvrda rezultata ekonomske politike koju Vlada vodi još od 2014. godine i dobrih makroekonomskih pokazatelja, te da visok kreditni rejting i pozitivni izgledi za narednu godinu znače da će Srbija za investitore biti još atraktivnija.

“Važno je da kreditne agencije vide dobre pokazatelje i da na ovaj način kroz izveštaje to i potvrde”, dodaje Mali.

Ističe da stopa rasta BDP-a nikada nije bila veća u poslednjih 10 godina, da će do kraja godine rast biti  4,4 odsto, da je smanjeno učešće javnog duga u BDP-u koji sada iznosi 54,1 odsto, dok je samo pre nekoliko godina javni dug bio veći od 70 odsto BDP-a, te da je već treću godinu za redom budžet u suficitu.

“Ove godine suficit će biti 0,6 BDP-a. Da vas podsetim, 2013. i 2014. godine deficit je bio 6,6 odsto. To su sjajni rezultati koji pokazuju koliko se Srbija promenila. Da ne zaboravim takođe i rezultate na tržištu rada, 11,3 odsto stopa nezaposlenosti u odnosu na preko 25 odsto 2013. godine”, rekao je Mali.

Dobri ekonomski pokazatelji, navodi ministar, znače veće investicije, atraktivniji poslovni ambijent, jeftinije izvore finansiranja, jeftiniji kapital, mogućnosti za otvaranje fabrika, novih radnih mesta i novih proizvodnih hala, dalje smanjenje nezaposlenosti, kao i veće prihode za budžet.

Kaže da veći prihodi dalje znače povećanje penzija i veće plate u javnom sektoru i ocenjuje da investicioni ciklus koji je pokrenut daje rezultate.

“Moram da kažem, nismo zadovoljni. Možemo još bolje. Hoćemo da se borimo za još novih radnih mesta u našoj zemlji. U narednom periodu borimo se i za veće plate”, rekao je Mali.

Nastojaće se, dodaje, da se dalje radi na podizanju životnog standarda građana kako bi plate u proseku bile veće iz godine u godinu.

Podsetio je da je Srbija u poslednjih 12 meseci privukla 2,6 milijardi evra stranih direktnih investicija i da je po tome apsolutni lider u regionu.

Izvor: tanjug, rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.