Kakve su sve olakšice prilikom kupovine prve nekretnine

0

Građevinska sezona, koja istini na volju, gotovo i da nije prestajala, sada se zahuktava, a u gotovo svim gradovima gradilišta su na svakom koraku.

Izvesno je da nove zgrade niču zato što i interesovanje kupaca postoji, a prilikom kupovine stana, budući da je reč o značajnim iznosima, svaka ušteda mnogo znači. Onima koji planiraju da kupe stan, na raspolaganju su pazar na kredit i gotov novac, a koliko će para izdvojiti zavisi od lokacije nekrenine, što utiče i na cenu kvadratnog metra, veličine stana…

Nekretnine se mogu kupiti preko agencija za prodaju nekretnina, investitora, direktno od prodavca, a visina krajnjeg iznosa i zavisi od toga. Svakako, cena koju prodavac traži ili ona za koju se prodavac i kupac dogovore može se umanjiti, a da bi to bilo moguće potrebno je da ispunite nekoliko uslova – da kupac nije vlasnik nijedne nekretnine, da je punoletan i da je državljanin Srbije. U tom slučaju može računati na povoljnost, koja se stiče samo jednom – prilikom kupovine prve nekretnine, jer je u tom slučaju kupac oslobođen plaćanja poreza na dodatu vrednost za 40 kvadratnih metara, ukoliko se kupuje novoizgrađeni stan, odnosno 2,5 odsto na istu kvadratutru, kad se kupuje polovni stan, na ime poreza na prenos apsolutnih prava.

Upravo to kaže i vlasnik agencije “Bombiks nekretnine” Jovica Plavšić, koji ističe da oni koji kupuju prvi stan/nekretninu mogu da vrate deo novca, a ima nekoliko mogućnosti da se to pravo i ostvari. Naravno, potrebno je pribaviti i niz dokumenata i sačekati da se deo novca koji je već plaćen – vrati.

– Kada se kupuje novi stan, za koji je investitor platio PDV od 10 odsto, kupcu koji kupuje prvu nekretninu iznos se umanjuje za tih 10 odsto za 40 kvadratnih metara, a za polovni stan se iznos umanjuje za 2,5 odsto na istu kvadraturu, na ime na prenosa apsolutnih prva – kaže Plavšić.

Po njegovim rečima, računica o tome koliko će se novca vratiti kupcu je jednostavna.

– Ukoliko se kupi nov stan od 50 kvadratnih metara, uz cenu kvadrata od 1.500 evra nekretnina košta 75.000 evra. Taj iznos kupac plaća u celini, a nakon toga podnosi zahtev Poreskoj upravi, uz pribavljanje potrebnih dokumenata – izjave da ne poseduje nekretninu, izvod iz matične knjige rođenih, državljanstvo… za povraćaj PDV-a i, gotovo bez izuzetka, u roku od 60 dana ti zahtevi budu rešeni. Budući da ima pravo na povraćaj za 40 kvadrata, to znači da će mu biti vraćeno oko 6.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a novac će biti uplaćen na dinarski račun kupca. Za preostali deo, u ovom slučaju 10 kvadratnih metara stambene površine, kupac neće biti oslobođen plaćanja PDV-a.

Kada je reč o kupovini polovnog stana, računica je slična, porez na prenos apsolutnih prava umanjuje se za 40 kvadrata, a kupac takođe podnosi zahtev, uz potrebnu dokumentaciju, Poreskoj upravi.

– Za polovni stan od 50 kvadratnih metara, odnosno 1.000 evra po kvadratnom metru, koji košta 50.000 evra, kupac prve nekretnine, ukoliko je ispunio i sve druge uslove za povraćaj dela novca, može računati da će mu na račun biti uplaćeno oko 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a da će za ostatak morati da plati odgovarajući porez – kaže Plavšić.

Ona napominje da postoji i mogućnost da se prilikom kupovine stana za umanjenje PDV-a ili poreza na dodatu vrednost uključe članovi porodice kupca.

– U tom slučaju, kupac ostvaruje povraćaj za 40 kvadratnih metara, a svaki član porodice na po 15 kvadrata. Ipak, treba voditi računa da su pri tome oni koji su se priključili na taj način iskoristili svoje pravo na umanjenje za 40 kvadratnih metara prilikom kupovine svoje prve nekretnine, jer su to pravo već iskoristili – kaže Plavšić.

Novogradnja traženija

Cena stanova zavisi od mnogo faktora – kvaliteta gradnje, lokacije, kvadrature, da li je stan nov ili već korišćen, ima li terasu… Teško je reći i koji stan će prvi naći kupca, jer i to zavisi od mnogo faktora, a neretko to zavisi od debljine novčanika. Po rečima Plavišća, u Novom Sadu interesovanje kupaca daleko je veće za novoizrađene stanove – zbog povrata PDV-a, zato što je sve novo i nema dodatnih ulaganja.

– Cena kvadratnog metra stana u Novom Sadu u novogradnji kreće se oko 900 evra, koliko košta, recimo, na Adicama i u Veterniku, pa i više od 2.000 evra, koliko košta kvadratni metar u centru grada – kaže Plavšić. – Za kvadrat starih stanova, na atraktivnim lokacijama, kao što su Liman ili bulevari potrebno je oko 1.400 evra.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.