Kako stasava „korona generacija“ u Srbiji

0

Nov način života usled pandemije virusa korona ostavlja posledice na sve, pa i na nove generacije. Govorili o „korona generaciji“ ili ne, jasno je da će sadašnja omladina stasavati na drugačiji način u odnosu na omladinu „generacije X“ ili „milenijalce“, smatraju sagovornici Sputnjika.

Bez tradicionalnih odlazaka na koncerte, utakmice, klasičnih izlazaka od jedan posle ponoći do ujutru, uz praćenje nastave u pidžami i neprestano gledanje u monitore pametnih uređaja, nastaje „drugačija” omladina širom sveta.

„Korona generacija“ lišena emocionalnih kontakata

Ne želeći da je karakterišu striktno „korona generacijom“, stručnjaci smatraju da današnje nove generacije stasavaju u teškim uslovima. Socijalni psiholog Vesna Tomić tvrdi da su određena emocionalna lišavanja karakteristika razvoja današnje omladine.

Tomićeva dodaje da nemogućnost koncerata, izlazaka u većim grupama takođe imaju uticaja na njihov socijalni razvoj i sazrevanje. To je pod znakom pitanja, ili je povremeno. Prema tome, naglašava ona, socijalni odnosi svih vrsta i svih uzrasta, a to se posebno odnosi na mlade, biće lišeni normalnog psihološkog razvoja.

Sociolog sa Instituta društvenih nauka Vladimir Mentus ukazuje da postoji nekoliko specifičnih aspekata odrastanja dece i omladine u uslovima korona krize — ekonomski, psihički, aspekt obrazovanja, kao i promene u slobodnom vremenu i uopšte međuljudskih odnosa.

Problemi onlajn učenja

Govoreći o ekonomskom aspektu, Mentus objašnjava da sa narušavanjem tržišta rada svuda u svetu mladi kao najosetljivija kategorija osećaju ogromne negativne posledice. Ugostiteljski sektor kao grana u kojoj su mladi najviše zaposleni, najviše je pogođen krizom koju je izazvala pandemija.

Naš sagovornik ukazuje na znatan porast korišćenja onlajn načina za druženje i provođenje slobodnog vremena, kao i na negativne efekte koji se tom prilikom ispoljavaju, a to su porast uznemiravanja preko društvenih mreža i anksioznosti i depresije, što pokazuju brojna istraživanja.

Rizici po mentalno zdravlje

„Mladi danas imaju mnogo veće rizike po očuvanje mentalnog zdravlja. Imaju mnogo niže nivoe optimizma, osećaja korisnosti i osećaja povezanosti sa drugim ljudima. Tu je i porast nasilja u porodici koji se javio već samim početkom krize, naročito sa karantinom koji je bio i kod nas. Ne samo što su žrtve direktno deca, nego i kada nisu oni žrtve, to ostavlja ogromnog štetnog uticaja na njihovo psihičko zdravlje i kasniji razvoj. Čak je jedno istraživanje u kom je učestvovao naš institut, pokazalo je da porast nasilja u porodici među mladima u Srbiji veoma izražen u starosnoj kategoriji od 14 do 18 godina, a pritom to predstavlja ne samo rizik za kasnije psihičke poremećaje, nego i za korišćenje psihoaktivnih supstanci, koji postaje sve veći problem i kod nas“, ističe sagovornik Sputnjika.

Izvor: sputnik
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.