Januarske penzije rastu 5,9 odsto

0

U skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, od 1. januara 2021. godine usklađuju se 5,9 odsto sve penzije i ostala prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja koja isplaćuje Fond PIO.

Po izmenama Zakona o PIO iz decembra 2019. godine, usklađivanje penzija se sprovodi jednom godišnje, počev od penzije za januar 2020. Parametri koji se koriste za određivanje procenta usklađivanja su kretanje prosečne zarade, bez poreza i doprinosa, i kretanje potrošačkih cena, koji imaju pođednak udeo u formuli za usklađivanje.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku o kretanju prosečne mesečne zarade, bez poreza i doprinosa, i o kretanju potrošačkih cena u Republici Srbiji za period jul 2019 – jun 2020. godine u odnosu na period jul 2018 – jun 2019, usklađivanje penzija za januar 2021. godine iznosi 5,9 procenata.

Po rečima direktorke Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragane Kalinović, Finansijskim planom Fonda PIO za 2021. godinu obezbeđeno je 708,8 milijardi dinara za redovnu isplatu penzija i novčanih naknada.

Osim redovne isplate uvećanih penzija, u 2021. godini nastavlja se isplata, takođe usklađenog, novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u visini do pet odsto od iznosa penzije. Svi korisnici koji primaju novčani iznos kao uvećanje uz penziju, nastaviće da ga primaju i u 2021. godini, kao i novi korisnici čija penzija od 1. januara 2021. godine iznosi do 37.954,68 dinara. Korisnici bi trebalo da znaju da je obezbeđen novac za sigurnu isplatu penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za 2021. godinu.

U strukturi finansiranja rashoda Fonda, nastavlja se trend povećanja učešća prihoda od doprinosa, koji su planirani u visini od 568,6 milijardi dinara (78,5 odsto) i smanjenja učešća transfera iz buyeta, koji su planirani u visini od 153,29 milijarde dinara, odnosno 21,2 odsto.

Učešće prihoda od doprinosa u strukturi finansiranja Fonda vraća se na prvobitni uzlazni trend, naglašava direktorka Kalinović.

Isplate od 2. do 10. februara

Penzije za januar, usklađene za 5,9 odsto, isplaćuju se u februaru 2021. godine, po sledećoj dinamici: penzionerima samostalnih delatnosti januarske penzije biće isplaćene 2. februara na tekuće račune, a istog dana počinje isplata na kućne adrese i na šalterima isporučnih pošta; poljoprivrednim i vojnim penzionerima isplata januarskih penzija počinje 5. februara na tekuće račune, a istog dana počinje isplata na kućne adrese i na šalterima isporučnih pošta.

Isplata penzije za januar za penzionere iz kategorije zaposlenih počinje 9. februara isplatama na kućne adrese i na šalterima isporučnih pošta, a 10. februara uplatom na tekuće račune u poslovnim bankama.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.