Izazov na Tari – kako pomiriti gradnju i prirodu

0
Foto: Wikipedia

Od proletos se na Tari obaraju rekordi. Letos se čekalo u redovima na vidikovcima, a mesecima se nije mogao naći smeštaj u najpopularnijim vikendicama u naseljima dalje od Kaluđerskih bara. A poraslo je i interesovanje za gradnju koje je pred urbaniste i zaštitnike prirode postavilo zadatak – da pomire gradnju i prirodu.

Urbanisti u bajinobaštanskoj opštini zatrpani su zahtevima a cene placeva i vikendica rastu. Proletos usvojeni plan u Vladi odredio je mesta na kojima se može graditi a opština je donela pravila kako kuće treba da izgledaju – niže i u tradiconalnom stilu.

“Mora biti što više upotrebe drveta, kamena, krov ne može biti drečavih boja, mora biti šindra ili crep imitacija šindre i ukoliko su malterisani delovi kojih ne sme da bude više od 50 odsto moraju biti svetliji tonovi”, objašnjava Miloš Jelisavčić iz odeljenja za urbanizam opštine Bajina Bašta.

Samo put deli područje parka i ono koje pripada Užicu gde je urbanistima stiglo više od 100 zahteva za građevinsku dozvolu. Na užičkoj strani Tare dozvoljena je i gradnja većih objekata, ali i tu ima pravila.

“U svakom slučaju je propisano i u planskim dokumentima da se objekti na Tari rade u nekom planinskom stilu i od podnetih zahteva uglavnom poštuju te propisane uslove”, kaže načelnik odeljena za urbanizam grada Užica Zoran Despić.

Ne postoje svuda planovi i nije lako ne preći tanku liniju između zaštite prirode koja je prioritet i potreba turizma. Posebno su ugrožene Zaovine koje su od pre pet godina zaštićeno područje .

“Ono što ćemo mi sledeće godine da iz svojih sredstava finansiramo izradu detaljnog plana generalne regulacije oko jezera Zaovine da bi na neki način sprečili bespravnu i neplansku gradnju. Naš problem je da traže ljudi van građevinskih zona i to moramo sprečiti”, ističe Milica Tomić iz Nacionalnog parka Tara.

Za trenutne probleme očekuju pomoć inspekcija a trajno rešenje je planiranje na duže staze koje je već započeto izradom strategije razvoja.

Planska gradnja pojeftinjuje u budućnosti komunalno održavanje takvih naselja, jer divlja naselja bez plana veoma su skupa za održavanje, čak u nekim slučajevima i nemoguća za održavanje, tako da planiranje na Tari mislim da je dobro počelo”, smatra Slavko Lukić iz Regionalne razvojne agencije “Zlatibor”.

Zajednički rad, dobra volja i interes svih je da se naselja na Tari razvijaju planski, ali da priroda uvek ima prednost.

Izvor: rts
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.