Iz vazduha prate rast korova, “čuvaju” useve: Dronovi kontrolišu i oranice

0
Foto: pixabay

Bespilotne letelice imaju sve širu primenu u raznim oblastima, pa se u poslednje vreme koriste i u poljoprivredi

Upotreba bespilotnih letelica u poljoprivredi u svetu je uzela maha, a i u Srbiji ima sve više onih koji ih koriste na njivama. Pojedini dižu dronove u vazduh da bi utvrdili kvalitet zemljišta, a ima primera i da ih “šalju” u vinograde i voćnjake kako bi proverili da neko nepozvan nije došao u berbu. I država bi uskoro trebalo da počne da ih koristi, kao “pomoćnika” u otkrivanju nezakonitih preoravanja pašnjaka, nelegalnih objekata i divljih deponija.

Stručnjaci sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta od kada su dobili modernu opremu mogu brže da dođu do efikasnijih podataka koje koriste u nastavi ili kada daju savete proizvođačima. Tokom prošle godine su uspešno ispratili stanje vegetacije ratarskih i povrtarskih kultura.

– Dron, kojim će pre svega biti upotpunjenja znanja o preciznoj poljoprivredi, opremljen je kamerom sa pet kanala – objašnjava dr Atila Bezdan sa Poljoprivrednog fakulteta. – Cilj nam je da pratimo biljni stres, nastao usled manjka ili viška vlage u zemljištu, neodgovarajuće prihrane biljaka mineralnim đubrivima, kao i pojavu bolesti, korova i različite vrste štetočina.

Direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Branko Lakić kaže da njihov dron ima vrhunsku rezoluciju, a posle višemesečnog testiranja, trebalo bi da počne i njegova zvanična upotreba.

– Kontrolisaćemo preoravanje pašnjaka, korišćenje državnih oranica, da li postoje neki bespravni objekti na njima, nasipanje zemlje ili bespravno odlaganje otpada – objašnjava Lakić. – Moći ćemo da vidimo da li je poljoprivredno zemljište, koje nije dato u zakup uzurpirano. Nama će dron omogućiti i olakšati bolju kontrolu. Ujedno će biti smanjena mogućnost falsifikovanja podataka prikupljenih na terenu.

Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku, smatra da izuzetno mali broj ustanova i pojedinaca u Srbiji koristi dron u poljoprivredi, iako bi u mnogim segmentima mogao biti koristan.

U voćarstvu bi mogao da se upotrebljava za sagledavanje nekih stanja, od pojave bolesti i intenziteta napada, pa do praćenja fiziološkog stanja biljke, poput boje lista ili promene na plodovima – ističe Lukić. – Mogao bi da kontroliše i stepen obojenosti biljaka, pa čak i da se uz njegovu pomoć odredi termin berbe. Dron bi mogao da prikaže stepen zakorovljenosti i da li su potrebne neke agrotehničke mere, naročito na velikim parcelama i zasadima.

MODERNIZACIJA I UŠTEDA

NA našim njivama je sve više traktora snabdevenim dži-pi-es uređajima, a počeli smo i precizno navodnjavanje uz pomoć IT tehnologije – kaže dr Bezdan. – Oni finansijski “jači” poljoprivredni proizvođači već mogu sebi da priušte nabavku drona za monitoring svojih njiva. Nova tehnologija omogućava značajne uštede sredstava za zaštitu i mineralnih đubriva, čime ćemo imati efikasniju poljoprivrednu proizvodnju.

Izvor: novosti

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.