Ifimes: Srbija zahvaljujući Vučiću postala epicentar dešavanja

0

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz LJubljane (IFIMES) ocenio je da je Srbija zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću postala epicentar regionalnih dešavanja i ključna za mir i stabilnost u regionu.

U analizi “Prevremeni izbori na Kosovu 2021: Šansa za novi početak?”, Institut se osvrnuo na situaciju u regionu navodeći da su zajednički ekonomski razvoj i uspostavljanje “mini Šengena” prioriteti u regionalnoj saradnji, i da pojedinačno male zemlje ne mogu da privuku globalne investitore.

Zbog toga bi, navodi se, za odstranjivanje unutrašnjih graničnih i administrativnih barijera i carina, bilo efikasnije za zemlje zapadnog Balkana da imaju usaglašenu infrastrukturnu politiku i da zajednički rade na ekonomskoj obnovi regiona.

“Vučić uspešno rebrendira Srbiju, a Kosovo je u stalnom nazadovanju zahvaljujući neodgovornim političkim elitama, koje vršeći javne i odgovorne funkcije u prvi plan stavljaju svoje lične interese i bogaćenje, a ne interese Kosova”, zaključuje se u analizi.

Kao primer Ifimes navodi mišljenje analitičara da je Srbija dodatno ojačala svoju poziciju za vreme pandemije virusa kovid-19 uspešnim suprotstavljanjem pandemiji u martu 2020.godine, a sada još uspešnijom vakcinacijom stanovništva.

Sa druge strane, vakcinacija je potpuni fijasko vlade premijera privremenih kosovskih institucija Avdulaha Hotija, koji će se verovatno, navodi se, upisati kao “najnesposobniji premijer Kosova”, a broj žrtava zbog pandemije kovida-19 premašiće sva očekivanja.

Komentarišući predstojeće izbore na KiM, Ifimes navodi da su oni ponovno u znaku obračuna dela srpske opozicije i albanskih političkih stranaka sa Srpskom listom, koju predvodi Igor Simić, a podržava predsednik Srbije Vučić.

“U stvari, preko Srpske liste, koja je favorit izbora u srpskoj zajednici na Kosovu, pokušaće da se obračunaju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako se približava završnica izborne kampanje rastu tenzije usmerene prema Srpskoj listi, u koju je uključeno i korišćenje nasilja”, piše Ifimes.

Kako se navodi, od izuzetne važnosti je da se okonča briselski dijalog Beograda i Prištine potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma, ukinu granice u regionu i otklone barijere i tako započne intenzivna međusobna saradnja.

U Analizi se dalje navodi da su sve dosadašnje vlade na Kosovu, preuzimanjem vlasti najavljivale ubrzan razvoj sa obećanjem, da će izgrađivati snažne institucije, koje će biti faktor unutrašnje stabilnosti i mira i da će tako doprinositi stabilnosti i miru u regionu.

“Obećanja se nisu se ispunila, a građani Kosova su duboko razočarani vladajućim političkim strukturama, jer su jedini u regionu, koji nemaju bezvizni režim. Nigde na svetu, iz dosadašnje prakse, nije zabeleženo, da su političko-kriminale strukture izgradile snažne državne institucije, nego upravo suprotno”, piše u analizi.

Navodi se da kriminal na Kosovu svoje korene vuče još iz vlade u egzilu, a da su jezgro kriminala komandanti takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i (para)obaveštajna služba (ShIK) u saradnji sa političkim strukturama.

Kada se sagleda nedavna prošlost mogu se primetiti snažne veze između sadašnjih političkih lidera i ogromnih suma novca, koje su sakupljane kroz različite fondove, piše Ifimes i dodaje da su brojne aktivnosti bile netransparentne i da se dovode u vezu sa enormnim bogaćenjem pojedinih aktuelnih i bivših političkih čelnika i članova njihovih porodica.

“Kriminal i korupcija su nastavljeni i posle međunarodne intervencije i rata na Kosovu 1999. godine. Nepotizam je prisutan u svim segmentima društva, a odvija se pod neposrednom kontrolom i usmjeravanjem iz vrhova političkih stranaka”, navodi Ifimes u analizi.

Istovremeno, navodi se, analitičari upozoravaju na sinhronizovanu kampanju i povećane napade političko-kriminalnih struktura na Kosovu i ‘‘pokušaje diskreditacije usmerene protiv Pokreta Samoopređeljenje i njegovog predsednika Aljbina Kurtija’‘.

Zaključuje se ‘‘da bi pobeda Samoopredeljenje stabilizovala političku situaciju kada bi Pokret sam formirao novu vladu’‘, kao i da je potrebno da Samoopredeljenje pokaže politički senzibilitet prema manjinama, posebno srpskoj zajednici.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.