Gojkovićeva: Govor mržnje pokazuje da su ukorenjeni stereotipi

0

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je “da pitanje nasilja prema ženama i nasilja u porodici još predstavlja najveći izazov pred svim domaćim institucijama, ističući da je važno da se dosledno primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici”.

Gojković je, otvarajući Nacionalnu konferenciju Ženske parlamentarne mreže u Skupštini Srbije, kazala da je u Srbiji od početka godine ubijeno 28 žena, a da u više od polovine slučajeva nasilje nije bilo prijavljeno.

Ona je ukazala da je neophodno da se nastavi sa ohrabrivanjem žrtava da prijave nasilnike.

“Neophodno je da sve institucije našeg društva pojačaju aktivnosti na suzbijanju nasilja i podršci žrtvama. Posebnu pažnju je potrebno posvetiti sprečavanju i zaštiti od nasilja žena na selu, starijih žena i pružanju podrške i pomoći za njihovo osamostaljivanje”, rekla je Gojković.

Navodeći da je tema konferencije govor mržnje prema ženama, kojem su žene u politici neretko izložene, Gojković je kazala da on predstavlja jedan od izazova i da je važno da se skrene pažnja javnosti na taj trend.

Takve pojave, kaže, potvrđuju da je potrebno da se u narednom periodu snažnije društvo suprotstavi uzmeniravanju i govoru mržnje.

“Kao i mnoge žene koje se bave javnim poslom, suočavala sam se sa time da vas mediji tretiraju na drugačiji način nego muškarce koji se bave politikom. To znači da se mediji mnogo više bave vašim fizičkim izgledom, time šta ste obukli, nego time šta vi radite i šta su vaši rezultati”, rekla je Gojković.

Predsednica skupštine je dodala da je kao žena koja je već decenijama u politici neretko bila meta mizogenih komentara.

“Suština tih komentara nije bila kritika mog rada, već često neprimerene uvrede koje su imale mizogenu konotaciju”, rekla je Gojković.

Ona je ocenila da govor mržnje ukazuje da u Srbiji, kao i u drugim delovima Evrope postoje predrasude prema ženama koje se bave javnim poslom i potvrđuje da su još uvek ukrenjeni stereotipi da ženama nije mesto u javnoj sferi.

Predsednica parlamenta je istakla da Narodna skupština pridaje veliki značaj unapređenju položaja žena i da su znajčajni pomaci napravljeni donošenjen dobrih zakona, ističući da se sada treba fokusirati na njihovo sprovođenje.

Ističe da je veliki pomak napravljen u zastupljenosti žena, ukazujući da u radu parlamenta danas učestvuju 94 poslanice, kao i da su žena na rukovodećim pozicijama u Narodnoj banci Srbije, Vlade Srbije, Ustavnog suda Srbije.

Podseća da se žene danas nalaze i na čelu Republičkog javnog tužilaštva i Tužilaštva za ratne zločine, a obavljaju i mnoge druge odgovorne poslove.

Prema njenim rečima, nasuprot nacionalnom nivou vlasti, na regionalnom i lokalnom nivou, žene nisu dovoljno zastupljene da bi mogle da utiču na kreiranje politika zajednica u kojima žive.

Izvor: tanjug, rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.