Evropska Unija novom metodologijom šalje važnu političku poruku

0
Foto: mei.gov.rs

Nova metodologija EU je samo tehnički instrument za snažnu političku poruku kojom EU šalje politički signal da li će proširenje biti ubrzano ili usporeno i da li EU vidi proširenje kao politiku koja će osnažiti EU, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je za RTS naglasila da se metodologija ne menja zbog Srbije, već da je napravljena zbog Severne Makedonije i Albanije koje prošle godine nisu dobile zeleno svetlo za početak pregovora.

Naglašava da je Srbiji i Crnoj Gori rečeno da nije u redu da se menjaju pravila igra dok proces pregovora traje i da same države koje u postupku pregovora treba da odluče da li će je prihvatiti ili ne.

“Ovaj predlog metodologije tek ide na usaglašavanje među državama članicama. Predstoji period dogovora među državama članicama da li će ovakav predlog u potpunosti biti prihvaćen, ili će biti nekih manjih izmena”, rekla je Joksimović.

Naglašava da Srbija ne mora da prihvati novu metodologiju – kojom nismo ni obuhvaćeni, osim ukoliko svojevoljno i na osnovu procene korisnosti, dobrovoljno ne odluči da je prihvati.

“Treba vrlo pažljivo sve da analiziramo. Maglovito je predstavljen deo koji se odnosi na finansijske podsticaje. Taj napredni ekonomski plan za Zapadni Balkan predstaviće, pre Samita u Zagrebu, komesar za proširenje Oliver Varhej.

Ministarka je ukazala da nova metodologija ne nudi prečice, koje Srbija nikada nije ni tražila.

Podseća da pregovaramo po striktnoj metodologiji i da nova metodologija samo formalizuje stvari koje se već dešavaju u praksi, a koje do sada nisu nazivane pravim imenom.

Po novom predlogu jedna država članica može da pokrene pitanje nazadovanja određenog kandidata, to se po metodologiji koja se primenjuje na Srbiju nije tako nazivalo, ali se u praksi to dešavalo.

Upitana šta Srbija mora da učini da bi u političkom smislu bila dobro ocenjena, Joksimović je navela da se sve vrti oko fundamentalnih poglavlja 23 i 24.

“Mi smo jedina zemlja koja je morala među prvima da otvori poglavlja 23 i 24. Ne možemo da otvorimo nova poglavlja ukoliko nema napretka u izveštaju o napretku u poglavljima 23 i 24 – vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, medijske slobode”, navela je Joksimović.

Joksimović je podvukla da će Srbija analizirati novu metodologiju, da je po tom pitanju veoma oprezna i da nije tu kao ministar da govori ono što će se svideti nečijim ušima u Briselu ili zemljama članicama.

“Proces evropskih integracija je ozbiljna i teška misija za celo društvo i sa mnogo koristi za građane. Pokazali smo da imamo prvorazredne kapacitete za reforme i integracije – što nemaju svi, ali i da možemo po teškoj metodologiji da pregovaramo”, navela je ona.

Podseća da su pregovori sa EU počeli 2014. godine i da traju oko šest godina, da je prvo poglavlje otvoreno u decembru 2015. godine.

Od 35 poglavlja otvoreno je do sada 18, koja su, po novoj metodologiji grupisana u šest klastera, po srodnosti.

“Srbija je otvorila pojedina poglavlja iz skoro svih klastera osim ovog koji se tiče zelene agende i infrastrukturnog povezivanja. Tu imamo tri spremljene pregovaračke pozicije – to su energetika, transportna politika i životna sredina…”, rekla je ona.

Ministarka je podsetila da je Srbija otvorila 18 poglavlja u trenutku kada je politika proširenja bila nepopularna i po striktnoj metodologiji, po kojoj niko nije pregovarao.

Izvor: rtv, tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.