EU pomaže razvoj malih preduzeća u Srbiji: Evo koliko novca daje!

0
Foto: PROMO/EU INFO CENTAR

Bespovratna sredstva od ukupno dva i po miliona evra, biće raspoređena na 112 mikro i malih preduzeća iz jugoistočne i jugozapadne Srbije.

Novac je namenjen za nabavku nove opreme, koja će preduzećima omogućiti da unaprede proizvodnju i otvore nova radna mesta, a sve to uz podršku Evropske unije, u okviru EU PRO Drugog javnog poziva, sprovedenog u jesen 2019. godine.

Mikro i mala preduzeća u Srbiji čine 99 odsto svih registrovanih poslovnih objekata i zapošljavaju dve trećine svih radnika, a čak 60 odsto nacionalnog BDP-a potiče od ove vrste preduzeća.

Stoga su povećanje konkurentnosti srpskih preduzeća, razvijanje novih proizvoda, otvaranje novih radnih mesta, kao i osnivanje novih preduzeća i unapređenje postojećih – ciljevi koje Evropska unija značajnom novčanom podrškom pomaže Srbiji da ostvari.

Evropska unija, u okviru ovakvih poziva, pruža podršku malom biznisu i unapređenju konkurentnosti lokalne privrede, i pomoć je usmerena na mlada proizvodna preduzeća.

Konkretno, program EU PRO doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, a Evropska unija podržava ga sa ukupno 25 miliona evra.

Cilj programa je da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije.

Većina ovih preduzeća posluje u manje razvijenim opštinama a gotovo polovina ima proizvodne kapacitete u ruralnim sredinama, čime je njihov uticaj na lokalne sredine još značajniji.

Uz to, u okviru pojedinačnih projekata preduzetnici i preduzeća će sprovesti niz društveno-odgovornih aktivnosti i tako pružiti podršku svojim sugrađanima, ranjivim grupama, deci, ali i podržati lokalne manifestacije i sportske klubove i sprovesti akcije zaštite životne sredine.

“Ovaj poziv mi mnogo znači, prvenstveno jer su sredstva bespovratna, zato što nam omogućava pristup tehnologiji, a time i povećanju proizvodnje i produktovnosti, i što je najvažnije: otvaranju novih radnih mesta”, kaže Davor Mićić iz Ivanjice, vlasnik preduzeća za proizvodnju nameštaja “Drvo tim 80“.

Davor kaže da je njegovo preduzeće i u prošlosti imalo društveno odgovornih aktivnosti, a da će sa njima nastaviti i ubuduće. Kada je sam razvoj u pitanju, u planu je i izvoz nameštaja.

Društveno-odgovornim aktivnostima bavi se i valjevsko porodično preduzeće “Domaćica 014“, u kojem se prave gotova jela i slatkiši.

“U planu je da pomognemo našim najugroženijim sugrađanima, tako što ćemo donirati obroke i školski pribor”, kaže Ivana Maksimović, koja je osnovala firmu 2014. godine.

“’Domaćica’ je prava porodična firma, u kojoj aktivno učestvuju svi članovi moje porodice. Ovaj konkurs se pojavio u pravom trenutku, kada smo odlučili da proširimo naš asortiman, a svakako bespovratna sredstva mnogo znače malim i mladim preduzećima. Imali smo jasnu biznis ideju, tačno smo znali šta nam je od mašina potrebno”, rekla je Ivana, koja je naglasila i da će preduzeće u prvom trenutku zaposliti jednu osobu, a kasnije još dve.

EU PRO je aktivan u 99 opština na jugoistoku i jugozapadu Srbije, gde je do sada realizovano više od 350 projekata, u vrednosti od blizu 20 miliona evra, iz sredstava Evropske unije.

Drugi javni poziv za bespovratna sredstva

Kroz EU PRO Prvi javni poziv za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike odobreno je 106 projekata u vrednosti od 2,1 miliona evra. Drugi javni poziv, kroz koga su sredstva dodeljena ove nedelje, trajao je od septembra do novembra 2019. godine, a ukupan budžet ovog poziva za dodelu bespovratne pomoći preduzetnicima, mikro i malim preduzećima iznosi 2,5 miliona evra, za 112 preduzeća.

Predviđeno je otvaranje više od 230 novih radnih mesta, između ostalih pogodnosti, a prioritet je dat preduzećima u manje razvijenim opštinama, onim koje zapošljavaju socijalno ugrožene grupe, kao i preduzećima koja rade na ruralnim područjima.

Primera radi, pojedinačni iznosi bespovratnih sredstava, namenjenih u okviru Drugog poziva, kreću se od 10.000 evra do 30.000 evra. Brzorastuća i izvozno orijentisana preduzeća i preduzetnici mogli su aplicirati i za iznose do 70.000 evra. Predviđeno je da aplikant obezbedi sopstveno učešće u investiciji od minimalno 20%, odnosno 30% ako aplicira za bespovratna sredstva veća od 30.000 evra.

Spisak preduzetnica, preduzetnika, mikro i malih preduzeća, koji su u okviru Drugog poziva dobili bespovratna sredstva EU PRO, možete pogledati na ovom linku.

Evropska unija godinama ulaže u srpska preduzeća

Kada je u pitanju pomoć Evropske unije srpskom preduzetništvu uopšteno, više od 200 miliona evra uloženo je u ekonomiju u Srbiji. Inovacije, razvoj i istraživanje oblasti su kojima je namenjeno 30 miliona evra.

Konkretno, veći deo pretpristupne pomoći – IPA 2019 (76,5 miliona evra) namenjen je ekonomskom sektoru, kako bi podstakao reforme u oblastima konkurentnosti, inovacija i komercijalizacije istraživanja i razvoja.

Srbija je na ime IPA sredstava, za različite sektore, od 2014. godine do sada od Evropske unije dobila 1.539,1 milijardi evra.

Izvor: mondo

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.