EK: Robustan rast Srbije od 5 %; Mali: Prvi put imamo najveću stopu rasta u Evropi

0
Foto: Alo Dejan Briza

Povodom najnovijih podataka Evropske komisije da je Srbija ostvarila rast BDP-a od pet odsto u prvom kvartalu 2020. godine, ministar finansija Siniša Mali je ocenio da je to sjajan rezultat i da naša zemlja prvi put u istoriji ima stopu rasta koja je najveća u Evropi.

Očekujemo rezultate za drugi kvartal i po svim prognozama i projekcijama, ko god da ih prati, da li je to MMF ili Svetska banka, Srbija će imati najbolji rezultat u Evropi ove godine. Treba dosta raditi na tome da se to i zadrži, ali već sledeće godine idemo sa visokim stopama rasta 6,5 i 7 odsto, tako da sa te strane, Srbija je spremno dočekala ovu krizu s korona virusom, rekao je Mali gostujući na TV Prva.

Mali je podsetio da je Srbija u prethodne četiri godine imala suficit u budžetu i napomenuo da je nizak nivo javnog duga omogućio da se podrži privreda u situaciji s korona virusom.

Srbija je izbegla najcrnji scenario. Kod nas nemate ni masovnih zatvaranja fabrika, nemate ni masovnog otpuštanja zaposlenih i sve je to posledica odgovorne ekonomske politike, istakao je Mali.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Zoran Stojiljković rekao je da će u septembru imati milion nezapaslenih, a Mali ocenjuje da je reč o veoma neodgovornoj i proizvoljnoj izjavi.

Širiti paniku i strah na takav način bez ikakvih argumenata u uslovima kada su ljudi već dovoljno uplašeno zbog korona virusa je potpuno neodgovorno. Te smo priče čuli pre četiri ili pet meseci kada su pojedini ekonomisti takođe govorili o tome da će u Srbiji biti milioni gladnih i da će sve fabrike biti zatvorene i to se nije desilo, poručio je Mali.

Mali je u tom smislu naveo da su do danas privreda i građani iz budžeta podržani s ukupno 2,3 milijarde evra.

Mali je naveo da to ministarstvo zajedno sa Zavodom za statistiku i Privrednom komorom Srbije radi anketu u kojoj učestvuje više od hiljadu kompanija koje će do 10. avgusta odgovoriti sa kakvim se izazovima suočavaju i na osnovu toga će biti projektovan i budžet za 2021. godinu.

EK: Robustan rast Srbije u 1. kvartalu od 5 odsto
Srbija je u prvom kvartalu 2020. ostvarila robustan realni rast bruto domaćeg proizvoda od 5,0 procenata, konstatovala je Evropska komisija u upravo objavljenom kvartalnom izveštaju o ekonomski kretanjima u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Komisija ističe da su ovakvom međugodišnjem rastu podjednako doprineli povećanje bruto investicija, državne i privatne potrošnje i promena stanja zaliha.

Rast državne potrošnje se, kako se navodi, snažno ubrzao, 12 posto na godišnjem nivou, dok je rast bruto investicija u osnovni kapital iznosio 10,7 procenata.
Porast potrošnje domaćinstava ostao je uglavnom stabilan, 3,2 procenta na godišnjem nivou.

U izveštaju se takođe navodi da je stopa nezaposlenosti stanovništva starijeg od 15 godina i dalje ostala stabilna na 9,7 procenata u prvom tromesečju 2020, te da je smanjena za 2,4 procentna poena u odnosu na prošlu godinu i za otprilike polovinu u odnosu na nivo pre pet godina.

Komisija ukazuje da je nekoliko kratkoročnih pokazatelja imalo uticaj na ekonomsku aktivnost u drugom kvartalu, tokom perioda zatvaranja privrede, ali i da je u maju počeo oporavak.

Srbija lider u Evropi po stopi rasta, očekuje se i u 2021

Srbija je po prvi put ne samo na Balkanu, nego i u Evropi lider po stopi rasta, kaže za Tanjug ministar finansija Siniša Mali povodom najnovijeg izveštaja Evropske komisije u kojem je EK potvrdila da je Srbija ostvarila rast od pet odsto u prvom kvartalu.

To je sjajna vest za građane i potvrda odgovorne ekonomske politike i uspeha reformi koje smo sprovodili u prethodnih nekoliko godina, rekao je Mali.

Kako je rekao, ono što je za mnoge zemlje i u regionu i Evropi bila nedostižna cifra, za Srbiju je bilo dostižno u prvom kvartalu.

To nas ohrabruje za celu godinu. Sačekaćemo rezultate za drugi kvartal ove godine, ali očekuejumo da će polako srpska ekonomija da se oporavlja i nakon pandemije korona virusa, rekao je Mali.

On je dodao da i MMF i Svetska banka u prognozama za 2021. godinu predviđaju da će Srbija imati najmanji pad ili najveći rast od svih zemalja u regonu i Evropi.

Moramo nastaviti s odgovornom ekonomskom politikom, da se do kraja godine potpuno stabilizujemo, kako bismo već naredne godine ostvarili stopu rasta o kojima pričaju MMF i SB, a to je stopa rasta od šest, sedam odsto i više, rekao je Mali.

To, naveo je, za građane znači da je naša privreda potpuno stabilna, znači nova radna mesta i više investicija.

Ukoliko imate visoku stopu rasta, to znači i bolje punjenje budžeta, od toga zavisi i visina plata i penzija. Tako da smo na dobrom putu, zaključio je Mali.

Priliv u budžet 4,6 milijardi veći od očekivanog

Priliv u budžet po osnovu PDV-a je 50,1 milijardu dinara, što je za 4,6 milijarde više od očekivanog, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Ohrabruju me podaci, koje smo dobili juče, 15. u mesecu. Očekivali smo priliv od PDV-a 45,5 milijarde, a ukupno smo ostvarili 50,1 milijardu. To je 4,6 milijarde više nego smo predvideli rebalansom budžeta, rekao je Mali za Tanjug.

Još je značajnije što je u toj cifri, najveći deo domaći bruto PDV, što je pokazatelj intenzivne privredne aktivnosti u zemlji, naveo je Mali.

Mnogo je bolje nego što smo očekivali u februaru ili martu kada smo pravili rebalans. Ohrabruje me to, iz meseca u mesec bolji su nam rezultati po pitanju priliva u budžet, intenzivne privredne aktivnosti. To ohrabruje da ćemo ispuniti planove i da ćemo do kraja godine biti i ostati prvi u regionu i u Evropi po stopi rasta, rekao je Mali.

Izvor: tanjug, dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.