Državljanima Srbije dozvoljen ulazak u Mađarsku uz ova dva uslova

0
Foto: Brif.rs

Svim državljanina Srbije dozvoljen je ulazak u Mađarsku, ali postoje ograničenja u odnosu na svrhu ulaska u tu zemlju.

Mađarska je zbog pandemije koronavirusa države podelila u tri kategorije: Zelena – mala zaraženost, crvena – velika zaraženost, i žuta – srednja zaraženost.

U žutoj kategoriji se nalazi i Srbija. To u kojoj “boji” je zemlja određuje da li njeni građani smeju da putuju u Mađarsku ili ne smeju.

“Državljani Srbije koji u Mađarsku ulaze sa teritorije Srbije (svrstana u kategoriju tzv. žutih zemalja) podležu obaveznom sanitarnom pregledu. Ukoliko lice želi da u Mađarskoj boravi duže vreme iz privatnih razloga (turističkih, školovanja, povratak na posao) pored negativnog nalaza sanitarne kontrole na graničnom prelazu, potrebno je posedovati dva negativna testa urađena tokom poslednjih pet dana sa razmakom između dva testa ne dužim od 48 sati. Ukoliko lice nema dva negativna testa, obavezan je karantin od 14 dana u kućnom ili organizovanom smeštaju”, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Negativan test nije potreban za lica čiji je razlog ulaska u Mađarsku poslovne prirode.

“Tranzit je moguć kroz Mađarsku ukoliko se poseduje boravišna/radna dozvola zemlje destinacije ili dokaz o razlozima putovanja. Nije potreban negativan test. Tokom tranzita kroz Mađarsku mogu se koristiti samo određene rute uz zaustavljanje na za to predviđenim odmorištima. Teritoriju Mađarske treba napustiti u roku od 24 sata.

Državljani Srbije koji žive u pograničnoj zoni (do 30 km od granice) mogu da uđu u Mađarsku u skladu sa postignutim bilateralnim sprazumom između dve zemlje”, stoji na sajtu Ministarstva.

Dakle, naši građani mogu da uđu u Mađarsku bez negativnog testa na koronu, ali samo pod uslovom da se tamo zadrže najviše 24 časa i da ne odlaze dalje od 30 kilometara od granice.

Ipak možemo u Mađarsku u šoping, ili da posetimo neke od banja i bazena, kao i gradova uz granicu, ali samo uz ova dva uslova.

Zapravo, ovome treba dodati i to da u trenutku prelaska granice osoba ne sme da ima povišenu temperaturu, jer je to razlog zbog koga će biti vraćen ukoliko se tokom nasumičnih zdravstvenih pregleda ustanovi da je ona povišena.

Izvor: B92, Nsuzivo

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.