Društvo zanemaruje starije žene, ne umemo da cenimo njihovu ulogu u domaćinstvima i zajednici

0

Starije žene nedovoljno učestvuju u aktivnostima zajednice, a njihovo političko angažovanje je na niskom nivou, ukazuju rezultati istraživanja građanskih udruženja. Zašto je to tako, ako se zna da se u svakodnevnom životu mnogi oslanjaju baš na najstarije u porodici.

Radina Ćojbašić,  iz čačanskog sela Vapa, penzionerka je već pet godina. Kao većina žena na selu, ima mnogo obaveza. Radni dan počinje rano a završava, najčešće,  kasno. Ona je majka, ima i unuke i veoma je privržena porodici.

Sve poslove obavlja sa radošću, jer je familija na prvom mestu. Predsednica je Udruženja žena “Vapljanke” i sigurna je da i starije žene zaslužuju priliku da pokažu da mogu i na druge načine da doprinesu napretku svoga domaćinstva i zajednice.

“Svakako da bi mogle mnogo toga da daju, pogotovu na osnovu svog životnog iskustva, jer život što nauči čoveka, to ne može ni u jednoj školi da se nauči. Ali, nemaju priliku da budu i predsednice mesnih zajednica i odbornice, žene posle 65. godine”, kaže Radina.

Starije žene su zanemarene u društvu i njihova uloga u domaćinstvima i zajednici nisu dovoljno vidljivi, pokazalo je istraživanje o položaju i učešću starijih dama u javnom životu u Srbiji, koje su realizovali udruženja Amiti i “FemPlatz”.

Po zakonu, žene su u potpunosti ravnopravne sa muškarcima, ali u praksi je situacija često drugačija.

“I muškarci i žene znaju koliko je važno da im se imovina pravilno i ravnomerno raspodeli, da ne bismo dolazili u položaj da žene, starije na kraju, budu u mnogo lošijem finansijskom položaju upravo zbog toga jer ništa svoje nemaju”, kaže Kosana Beker, pravnica.

Predstavnice Udruženja građana Amiti i “FemPlatz” smatraju da treba ohrabriti starije generacije da u većoj meri učestvuju u društvenom životu.

“Da ne budu samo robinje svojim unucima i svojoj porodici, i da ne budu samo one koje će trčati, do poslednjeg, dok mogu da idu i u štalu i u tor i svugde i da za sve druge imaju vremena, a samo da nemaju vremena za sebe”, kaže Nadežda Satarić, socijalna radnica.

Svoje zaključke predstavili su udruženjima penzionera i drugim organizacijama koje rade sa starijima i za starije osobe u Moravičkom okrugu.

Izvor: rts
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.